Ako krenete 9 km severoistočno od Vrnjačke Banje u blizini grada Trstenika ne možete a da ne zapazite divno sveto zdanje pod nazivom Ljubostinja. Smešten je u dolini male planinske reke (Ljubostinjska reka) i okružen prirodom ovaj hram je idealno mesto za mir.

Manastir Ljubostinja, sa crkvom Uspenja Bogorodice, zadužbina kneginje Milice, podignut je krajem 14. veka. Jedan je od najznačajnijih spomenika moravske škole. 

I upravo u ovom svetom zdanju sahranjene su kneginja Milica, žena kneza Lazarai monahinja Jefimija, koje su se posle Kosovske bitke ovde zamonašile sa drugim udovicama srpskih vlastelina izginulih u bojevima na Marici i Kosovu polju. Danas je Ljubostinja ženski manastir koji čuva i održava oko pedeset monahinja.

Za vreme Kočine bune upravo je iz manastira Ljubostinje  narod pozvan na ustanak. Posle propasti bune, Turci su zapalili manastir da bi se osvetili Srbima. Tada je većina fresaka uništena. Takođe kada je manastir zapaljen otkrivena je tajna riznica koja je bila sakrivena u manastirskom zidu iza ikone u kojoj je kneginja Milica sakrila svoje blago. Među opljačkanim blagom nalazila se i kruna kneza Lazara koja se danas nalazi u Istanbulu. Manastir slavi 19. avgust, Preobraženjekao slavu ovog svetog mesta.

Na sledećoj strani pročitajte još podataka o manastiru Ljubostinja.PageBreak

Manastir Ljubostinja se smatra jednim od najznačajnijih spomenika moravske škole. Arhitekta je bio Rade Borović, poznati Rade Neimar iz narodnih pesama, koji je svoje ime uklesao na pragu unutrašnjeg portala. 

Zidana kamenom peščarom, crkva ima fasade koje su raščlanjene po vertikali i horizontali. Plastične fasadne dekoracije sastoje od skulpturalnog ukrasa, raspoređenog na prozorima, okvirima portala rozetama i drugim delovima.

Ljubostinjska plastična dekoracija čini jedinstvo sa arhitekturom crkve i sadrži simbolički smisao koji još nije dovoljno istražen.

U XIX veku manastir je obnovljen, a 1822. godine ispisan ikonostas. Poslednja veća opravka nestručno je izvedena prvih godina XX veka, pa je crkva tom prilikom spolja omalterisana, a izvesni detalji njene arhitekture potpuno izmenjeni.

Na freskama su tačno zabeležena odela, nakit, insignije vladara, što je veoma važno za proučavanje materijalne kulture onoga vremena. U priprati na zapadnom zidu sačuvali su se likovi: levo od ulaza knjeginje Milice i kneza Lazara, a desno despota Stevana i njegovog brata Vuka.

Od živopisa u hramu sačuvano je samo malo fragmenata: Isceljenje uzetoga u južnoj pevnici; Arhanđeo Gavril, Sveti Teodor Studit, Sveti Juda, Sveti Teodosije i Sveti Jefrem Sirin na severozapadnom stupcu; Arhanđeo Mihail, Sveti Sava Jerusalimski, Sveti Simeon Srpski i Sveti Sava Srpski na jugozapadnom stupcu.

Legende kažu da su se knjeginja Milica i knez Lazar upoznali na mestu gde manastir sada stoji. Posle Kosovskog boja, knjeginja Milica povela je sa sobom i Jelenu, suprugu Uglješe Mrnjavčevića gde su se zamonašile i ostatak života provele u molitvi.

U galeriji pogledajte slike i freske ovog manastira.

LepaiSrecna Između dva brda gde vlada tišina i zelenilo, u blizini grada Trstenika, nalazi se ženski manastir Ljubostinja, nadaleko poznat po lepoti i arhitekturi koja retko koga ostavlja ravnodušnim...