Asocijacija potrošača Srbije naglašava da i potrošači mogu da učine nešto kako bi nam računi za struju bili realni! Iz APOS-a ističu da treba čuvati račune za struju, redovno ih kontrolisati i u slučaju nepravilnosti zahtevati ispunjenje svojih prava.

Zbog majskih poplava velika je potreba za novim brojilima, zbog čega postoji manjak uklopnih satova i na njihovu zamenu se čeka i po nekoliko meseci, što je nedopustivo, saopštilo je APOS, a prenosi Tanjug 6. oktobar 2014. godine.

U elektrodistribucijama uveravaju da će proces nabavke novih brojila biti završen do kraja oktobra i da će posle toga biti izvršena korekcija potrošnje za godinu dana unazad, u skladu sa uredbom o uslovima isporuke snadbevanja, navodi APOS. 

Elektrodistribucija kao davalac usluga je, na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, dužan da u roku od osam dana od reklamacije odgovori potrošaču, sa naznakom rešenja problema i roka u kojem će se problem rešiti. 

Taj rok sme da bude duži od 15 dana (koliko je Zakonom propisano) jedino u slučaju kada potrošač na to pristane. U slučaju da potrošač ne pristane na ponuđene uslove, davalac usluga mora da poštuje reklamacioni postupak koji je propisan zakonom. 

U suprotnom, potrošač ima pravo da se obrati tržišnoj inspekciji zbog nepoštovanja odredaba Zakona, a može da se obrati i organizaciji potrošača kojoj će doneti svu dokumentaciju koju ima kako bi zajednički sagledali problem i eventualno poslali prigovor davaocu usluga. 

U slučaju da potrošač osporava visinu novčane obaveze treba da nastavi uplaćivanje za račune za tekuće usluge. Davalac usluge ne može da ga isključi sa distributivne mreže, niti da mu obustavi pružanje usluge do okončanja sudskog postupka i mora u pisanom ili elektronskom obliku da upozori potrošača na sve obaveze i da ga pozove da izmiri zaostala dugovanja u roku koji ne može biti kraći od 30 dana.

Na sledećoj strani pročitajte još saveta i škako potrošač može da proveri da li je oštećen.PageBreakZabranjeno je davaocu usluge da potrošača uslovljava za ponovno uključenje, odnosno nastavak pružanja usluge plaćanjem zastarelih dugova. 

Da bi u organizaciji potrošača mogli da provere da li je potrošač oštećen, potrebno je da na uvid donese sporne račune kako bi na osnovu iznosa računa i obračuna kilovat-časova utvrdili da li je zaista obračunavano po višoj tarifi, navodi se u saopštenju. 

Pored toga, neophodno je da ima račune iz istog perioda prošle godine, kako bi ih uporedili. Ako potrošač nije sačuvao račune, njihov statistički pregled može tražiti od davaoca usluge. 

Ako potrošač želi sam da proveri da li je oštećen, može izračunati troškove prema tarifniku Elektrodistribucije, u zavisnosti od zone u kojoj živi. 

Tako, na primer, domaćinstva najčešće troše od 400 do 500 kilovat-časova i prosečno se do 150 kilovata obračunava po nižoj, a ostatak po višoj tarifi, i to najčešće ukoliko su u zelenoj zoni. 

"Ako utvrdite da vam je struja obračunata po nerealnoj ceni, korak koji sledi je pisanje prigovora komisiji za reklamacije", poručuju iz APOS-a i dodaju da potrošači moraju čuvati račune, redovno ih kontrolisati i u slučaju nepravilnosti zahtevati ispunjenje svojih prava. 

Potrošači sada dobijaju i savremene uklopne satove koji su integrisani s brojilom i na kojima se impuls odmah prebacuje s više na nižu tarifu, podsećaju u toj asocijaciji. 

APOS navodi da je, prema podacima EPS-a, od prošle godine u Srbiji nebaždareno između 50 i 60 odsto uređaja za merenje električne energije, što znači da oko dva miliona brojila treba zameniti ili baždariti i da se potrošači svakodnevno susreću s uvećanim računima za struju koji su nastali kao posledica neispravnih brojila.