Sela u okolini Kragujevca opčiniće vas čarima etno-turizma i smeštajem u bajkovitim vajatima koji mirišu na slatko od ruža i vruć domaći hleb. Predusretljivi domaćini organizovaće vam aktivan odmor, uz pešačke i biciklističke ture kroz prirodu, pričati vam o bogatoj istoriji i brojnim manastirima, a ljubiteljima sportskog lova na raspolaganju su bogata lovišta. 

Priroda je u Šumadiji bila široke ruke, a njena lepota opčinjava i leči. Očuvana, a ponegde i netaknuta priroda povezana je razgranatom mrežom puteva s glavnim gradskim centrima, koja turistima omogućava da dožive jedinstveno iskustvo u etno-domaćinstvima ne odričući se pri tom komfora na koji su navikli. 

Šumadijska sela otvorila su dvorišta gostima željnim domaćinske atmosfere, prave domaće hrane i pića, kao i dobre razonode, poput priredbi u Vlakču i Stragarima, koje se organzuju da bi se sačuvali tradicija i običaji ovog kraja. 

A da ovaj vid turizma ima budućnost, potvrđuje i projekat Podsticanje ruralnog turizma za održivi lokalni ekonomski razvoj, koji finansira Ambasada Norveške preko Razvojnog biznis-centra u Kragujevu, lokalne samouprave, turističke organizacije i udruženja Domaćini za seoski turizam.

Oni koji u nastupajućim vrelim danima žele da po pristupačnim cenama odsanjaju deo ovog šumadijskog sna u nekom domaćinstavu sa cvetnim dvorištem, obeharelim voćnjakom, dečjim igralištem s ljuljaškama i klackalicama, vodenicom ili čak i ergelom konja, više informacija mogu dobiti na sajtu Gradske turističke organizacije Kragujevca www.gtokg.org.rs  

A obećanje gostiju da će se vratiti ovde nije samo izraz pristojnosti prema domaćinima, već njihova namera da zaista dođu ponovo.

Na sledećoj strani pročitajte šta sve morate obići i odakle ćete poneti najlepše uspomene!

PageBreak

VELIKI ŠENJ, brdovito selo na obroncima Rudnika 27 km od Kragujevca, poznato je po specifičnom reljefu i proizvodnji kreča. Bogato je šumama i izvorima tople vode, koje je koristio i kralj Milan Obrenović. Selo ima idealne uslove za aktivan odmor, posete obližnjim manastirima i kulturno-istorijskim spomenicima, šetnje lepim predelima, lov i ribolov (kroz selo protiče rečica Zreonica), kao i upoznavanje starih zanata.

VLAKČA se nalazi se na obroncima Rudnika 25 km od Kragujevca. Ovo stočarsko-voćarsko selo s prelepom prirodom i čistim vazduhom poznato je po Danima otvorenih dvorišta i Mihailu Petroviću, srpskom pilotu i prvoj žrtvi vazduhoplovstva u Balkanskim ratovima, koji je ovde rođen. Blizina manastira, kulturno-istorijskih spomenika, šarenilo cveća, ljubaznost i gostoprimstvo meštana privlače goste da je posete, da u njoj borave i uživaju. 

DULENE je selo smešteno na brdovitim obroncima Gledićkih planina na 25 km južno od Kragujevca. Živopisna priroda, šume, livade i reka Dulenka, koja protiče kroz selo, pružaju idealne uslove za odmor, lov, ribolov, paraglajding i druge vidove aktivnog odmora. U selu postoji spomen-kuća gde je održano partizansko savetovanje u Drugom svetskom ratu. U neposrednoj blizini nalaze se manastiri Raletinac, Sarinac i Denkovac.

KAMENICA je od Kragujevca udaljena 24 km i prostire se na jugoistočnim obroncima Rudnika. Blizina reke Gruže, rečica Kamenica koja protiče kroz selo, kao i mnogobrojni proplanci, šume i livade u okolini daju mu posebnu draž. Uz ljubazne domaćine i mogućnost lova i ribolova, poseta manastiru Vraćevšnica i Miloševoj kući, šetnja Rudnikom, berba lekovitog bilja i paraglajding pružaju idealne uslove za aktivan odmor.

KUTLOVO je seoce na putu ka Gornjem Milanovcu, udaljeno 15 km od Kragujevca. U neposrednoj blizini nalaze se mnogobrojni manastiri, kulturno-istorijski spomenici, šume i proplanci, a postoje i odlični uslovi za aktivan odmor.

MALA VRBICA, udaljena 25 km od Kragujevca, pruža odlične uslove za nezaboravan odmor. U blizini se nalaze Ramaćki visovi i crkva Svetog Nikole - Kumanica iz 1392. godine, sagrađena u raškom stilu, tako da pored lepe prirode i ljubaznih domaćina koji su uvek spremni da ponude tradicionalne gurmanske specijalitete, goste očekuje i organizovana poseta znamenitosti ovog kraja.

MASLOŠEVO, udaljeno 35 km od Kragujevca, najsevernije je i najudaljenije naselje na teritoriji grada i poznato po voćarstvu, pre svega uzgoju šljiva. Blizina Rudnika, manastira Voljavča, Blagoveštenje i Petkovica, kao i Topole i Oplenca predstavlja odličan preduslov za aktivan odmor.

RAMAĆA je šumadijsko selo smešteno na istočnim obroncima Rudnika, u blizini Ramaćkih visova (813 m). Takav geografski položaj pruža idealne uslove za razvoj seoskog turizma, planinarenje i paraglajding. Osim već pomenute crkve Svetog Nikole, Ramaća je poznata kao rodno mesto Sime Milosavljevića Paštrmca, upravnika dvora kneza Miloša Obrenovića u vreme kada je Kragujevac bio prestonica.

STRAGARI se nalaze 34 km od Kragujevca, na obroncima Rudnika i nadmorskoj visini od 250 m, okruženi vrhovima Povitlije i Gravica. Kroz selo protiču Jasenica i Srebrnica, a tu je i jezero, koje je na raspolaganju ljubiteljima ribolova. Na ovom području nalazi se i izuzetno bogato i cenjeno lovište krupne i sitne divljači, a osim šetnje šumom, branja gljiva i lekovitog bilja, pogodno je i za biciklizam i paraglajding.

U blizini je banja Voljavča okružena bukovim šumama, gde se lečila i kneginja Ljubica. Prosečna temperatura vode je 24 stepena. Tu se nalaze i ostaci srednjovekovnog grada Srebrnica, takozvana Kulina, i manastiri Voljavča iz XV veka, Blagoveštenje iz XV veka i Petkovica iz perioda XII-XIV vek. U centru sela je spomenik Karađorđevom barjaktaru Tanasku Rajiću.

Na Srebrnici je poznata vodenica Cicić, dok gosti mogu da posete i ateljee Kuća Lazić i Carica i Špajz porodice Jovanović. Svake godine na Svetog Iliju, uz tradicionalni vašar, održavaju se i Šumadijski dani šljive, kao i sportski memorijal Dušan Milošević u čast člana prvog olimpijskog tima Srbije na igrama u Stokholmu 1912. godine.

Uživajte u našoj galeriji slika i javite nam kako se proveli godišnji odmor!

Tekst: Vesna Stanimirović

LepaiSrecna Vlakča, Dulene, Masloševo, Stragari... samo su neka od sela koje morate obići. Uz slatko od ruža i vruć domaći hleb, pitoma i rodna Šumadija dočekuje goste gotovo netaknutom prirodom: tu su bistra voda, zdrava hrana, duga tradicija i bogata istorija!