Znate li koga na svadbi nazivamo nakonče i koja je njegova uloga?

Da li vam je poznato da običaj sečenja mladenačke torte potiče još iz antičke Grčke?

Mnogi svadbeni običaji koji se u nekim mestima još uvek primenjuju potiču iz jako dalekih zemalja i vremena, poput mladinog presvlačenja u crvenu haljinu za dugu ljubav ili kačenje mladinog vela na drvo, kao simbol plodnosti. Znate li zašto automobili svadbene povorke sviraju? To i još nekoliko zanimljivih starih svadbenih običaja pročitajte u nastavku!

Bacanje sita

Pred mladoženjinom kućom mlada izlazi iz kola i prilazi svekrvi koja je očekuje. Ova joj daje sito u kojem su jabuka, žito, cveće i bombone. Mlada baca sadržinu sita na svatove, zatim prilazi kući i baca ga na krov. Ako sito padne sa krova, mladoženjeni zetovi su dužni da ga nagaze. Mlada zatim uzima nakonče i stane ispred vrata.

Nakonče

Nakonče je najmlađe dete iz mladoženjine familije, koje mlada pre nego što uđe u kuću, uzima u naručje, podiže iznad glave i okreće tri puta u krug kako bi ona i mladoženja imali mnogo lepe i zdrave dece.

Prenošenje preko praga

Profesorka doktorka Zoja Karanović u knjizi Narodna verovanja i običaji pominje pagansko verovanje po kojem se kućni duhovi nalaze u pragu kuće, što je i razlog zbog kojeg se mlada prenosi preko praga - da ih ne ometa i ne gazi. Zato kada je mladoženja prenosi preko praga, ona treba jako da udari o štok vrata, da bi je duhovi prihvatili i da bi se odobrovoljili.

Da se mlada lakše porodi

Devojci se, nakon što obuče venčanicu, vezuje tanak crveni konac oko struka. Onog momenta kada se začuju sirene koje najavljuju dolazak mladoženje, devojke koje čekaju sa mladom u sobi treba da joj brzo iskidaju crveni konac oko struka da bi se jednog dana lakše i brže porodila.

Vojvodino korito

Vojvoda posle venčanja prvi dolazi mladoženjinoj kući. Tu zatvara sve prolaze ostavljajući samo jedan preko kojeg stavlja korito sa vodom. Svi svatovi moraju tuda proći i ubaciti sitne pare u korito, želeći tako mladencima da uvek imaju mnogo para.

VIŠE: Najlepši album sa svadbe: ove fotografije morate napraviti na venčanju (FOTO)

Povlačenje za nos

Običaj je stari u Šumadiji da mlada posle crkvenog obreda venčanja, za vreme čestitanja upita neudate devojke: „Hoćeš da te povučem za nos?” i verovanje je da će se ona koju je mlada povukla za nos udati ubrzo!

Novac u tanjiru

Nakon venčanja, kada se mladenci i gosti smeste u restoran, šator ili neko drugo mesto i kada domaćin najavi ručak, mladoženja ne sme da jede dok mu tast i tašta ne stave novac u tanjir koji je pred njim. Ovaj običaj karakterističan je za čačanski ili užički region, a mladoženju ženini roditelji često daruju i zlatom.

Crvena haljina

U nekim mestima u Vojvodini je običaj da mlada posle ponoći obuče crvenu haljinu umesto venčanice. To simbolizuje mnogo ljubavi u braku.

Skidanje vela

Pre skidanja venčanice, običaj je da se mladin veo zakači na drvo, koje je simbol rodnosti i novog života.

Povorka automobila

Danas kada čujemo besomučni pisak automobilskih sirena znamo da prolazi svadbena povorka. Nekada su to bila zvona koja su terala zle duhove.

Slatka tradicija

Šarmantna tradicija koja potiče još iz stare Grčke, kada su mladenci sekli kolač od meda i susama, zadržala se i danas kada mladenci u ponudi brojnih poslastičarnica i majstora svadbenih torti naručuju najrazličitije i najzahtevnije poslastice za svoje goste.

Tekst: Nenad Blagojević

Izvor: Lisa