Kenan Imirzalioglu (41), kod nas poznat po ulozi Ezela u istoimenoj seriji, konačno je isprosio devojku, tj. 14 godina mlađu koleginicu Sinem Kobal, pišu turski mediji.

PROČITAJTE JOŠ: Još nema svadbe: zašto turska glumica Sinem Kobal nije rekla DA zavodniku Kenanu Imirzaliogluu

I to po svim pravilima koja nalažu običaji. A za takve situacije postoji veoma jednostavan ali čvrst protokol.

Iako kažu da se običaji razlikuju od oblasti do oblasti, ima nešto zajedničko: najstariji član porodice muške strane devojku prosi od najstarijeg člana devojačke strane. U proševinu najčešće ide uža porodica, ali može i cela familija zajedno s komšijama i prijateljima.

Običaji nalažu da se ponese cveće i čokolada kojom se nakon ceremonije svi počaste. Devojka goste posluži kafom koju sama kuva, a u mladoženjinu šolju stavlja so. To je neka vrsta testa koju momak mora da prođe: ukoliko tu odvratnu mešavinu popije bez komentara, devojci i njenoj porodici šalje poruku da je voli, te da će uz nju biti i u dobru i zlu.

Nakon uspešne proševine momak i devojka imaju status "dali jedno drugom reč", što je ekvivalent našem "obećali se jedno drugom". Sledeći korak je veridba i razmena prstenja, a to je već zvaničniji odnos i između  njih, i između porodica. Potom dolazi veče kane (devojačka svečanost) i konačno svadba.

Danas proševinu smatraju prvim i najvažnijim korakom jer se u velikim gradovima tokom nje občno upoznaju porodice budućih mladenaca, kao što je to bio slučaj kod Kenana i Sinem, između kojih je ljubav planula pre oko deset meseci, a potom se sve odvijalo munjevito. Zakleti neženja rešio se na brak. "Porodice nam se dobro razumeju", poverio se prijateljima. "Sad želim da se što pre venčamo jer mnogo volim Sinem".

PROČITAJTE JOŠ: Ezel pred oltarom: turski glumac Kenan Imirzalioglu verio svoju dragu naročitim prstenom

I dok se markantni glumac ove sezone odmara od snimanja, Sinem je zatrpana poslom. Tokom jeseni u bioskope stiže film u kojem igra glavnu ulogu, a uskoro će početi i prikazivanje serije "Analar ve Anneler" u kojoj igra pored Okana Jalabika, Ibrahim-paše iz "Sulejmana Veličanstvenog".

Last day at Sinem Kobal's house

Posted by Kenan İmirzalıoğlu georgian fans on Tuesday, 6 October 2015

Tekst: M. R.

Izvor: Lisa