Za deset godina koliko radi na televiziji Pink, Lea Kiš Jokić (46) hiljadu puta je napravila i vodila emisije Vikend vizija i Nedeljno popodne. Tim povodom nedavno je pripremila specijalno izdanje, okupivši samo neke od poznatih ličnosti koje su protekle decenije bile njeni gosti. Popularna voditeljka imaće priliku da ove godine obeleži još jedan važan događaj - odbranu doktorske disertacije na Fakultetu dramskih umetnosti, o temi Burg teatar, posle čega bi trebalo da dobije zvanje doktor nauka u oblasti medija i kulture.

Da li ste hiljaditu emisiju proslavili i u kući, sa suprugom Momčilom i ćerkom Sarom?

Jubilej sam obeležila s kolegama iz emisije, dok privatno volim da proslavim rođendane, Sarin i svoj i, naravno, godišnjicu braka sa suprugom.

Zašto vas ne možemo sresti na promocijama i drugim dešavanjima u gradu, koje vaše kolege ne propuštaju?

- Nisam ljubiteljka modnih revija, promocija i sličnih dešavanja, iako me na njih zovu dragi ljudi s kojima godinama sarađujem. Privatno me uvek možete sresti na Fakultetu dramskih umetnosti gde završavam doktorske studije, na pijaci, u samoposluzi i na mestima gde sav normalan svet provodi vreme kada nije na poslu.

Koliki je vaš krug prijatelja?

- Relativno mali - to su prijatelji s kojima se godinama družim ili koje sam upoznala u braku. Recimo, svoju kumu poznajem još iz osnovne škole, tako da nisam neko ko lako sklapa nova prijateljstva, pogotovo nisam za prijateljstva iz interesa ili ona radi posla. Druželjubiva sam, ali imam vremena samo za svoje stare prijatelje.

Dešava li se da gosti iz vaših emisija ne razumeju to što se ne družite sa svima, jer je to popularno u svetu estrade?

- Obično kažem: posao treba najbolje da završimo da bi emisija bila dobra i imala rejting veći od dva miliona gledalaca, a privatno druženje, o tom - potom. Moji gosti razumeju da van televizije imam drugu sferu interesovanja, tako da se niko ne ljuti niti je iznenađen. Posle 25 godina rada na televiziji retko sam s kim popila kafu mimo posla.

To verovatno znači da vam je dom utočište i mesto za odmor?

- Kuća je moja oaza mira, opuštanja i uživanja. Kad god ne moram da izlazim, ja provodim vreme u njoj. Vrlo sam uredna i pedantna i gledam da mi dom uvek bude maksimalno sređen.

Koliko puta ste se selili u životu?

- Otkako sam se udala, ovde sam gde sam - na Voždovcu, a u detinjstvu i mladosti s porodicom sam stalno menjala države, stanove, kuće. Od svih arapskih zemalja u kojima smo živeli (Kuvajt, Libija, Tunis), iračka prestonica Bagdad ostala mi je u najlepšoj uspomeni. Dve godine pohađanja internacionalne škole u tom prelepom gradu obeležile su moje detinjstvo.

Čime se bavi vaša ćerka, da li je jednog dana vidite kao svoju koleginicu?

- Sara je studentkinja prve godine režije i krenula je medijskim stopama. Videćemo da li će i na koji način u tome biti uspešna. Nedavno je na fakultetu kao vežbu napravila svoj prvi kratki film, koji će uskoro biti prikazan na jednom festivalu. Ona ima svoj put nezavisno od mene, radila je neke emisije na Pinku, Hepiju i Studiju B i ja bih volela da postane voditeljka.

Jeste li skromni i kada je reč o godišnjem odmoru i putovanjima?

- Kada imam novca, tada nisam skromna, a kada nemam, pomirim se s tim i „prostrem se“ koliko mogu. Volim da otputujem nekud i da ugodim porodici i sebi. Ali ako se ne stvore uslovi, odmor može biti lep i u Beogradu ili nadomak grada.

S obzirom na televizijski posao, da li možete da se opustite za stolom?

- Volim da pojedem lepu hranu i slatkiše, ali moram da vodim računa. Posle četrdeset pete godine čovek se lako ugoji, a još kad kamera doda osam kilograma... (smeh). Jedva čekam digitalizaciju slike kada ćemo na plazma televizorima izgledati kao u prirodi.

Nenad Blagojević