Miroslava Mira Vasiljević (84) bila je pravi muzički biser i osnivač ženskog vokalno-instrumentalnog ansamblaĐerdan. Potvrdu svog dela pevačica je godinama dobijala osvajajući brojna priznanja, a nedavno joj je i Savez estradnih umetnika dodelilo nagradu za životno delo.

Mira je na dodelu došla u kolicima, u kojima je već mesec dana zbog povrede koju je zadobila pri padu. U ispovesti za Kurir pevačica otkriva da se bori s Parkinsonovom bolešću i da je uprkos svemu nije napustio vedar duh. U tome joj pomažu ćerke Nataša (58) i Jasna (54), kao i osoblje doma za stara lica u kojem trenutno boravi.

PROČITAJTE JOŠ: GORDANA GOCA STOJIĆEVIĆ PROGOVORILA O TAJNAMA IZ SVOJE KARIJERE: evo zašto nikada nisam postala velika zvezda u Srbiji

- Teško govorim zbog bolesti. Boli me što ne mogu da budem ono što sam bila, ali ja sam svoje zdravstveno stanje prihvatila, takav je život. Žalim samo što moje ćerke pate zbog mene. Godine su učinile svoje, ali ja volim život, ljude i presrećna sam što sam kao umetnik dobila priznanje koje mi izuzetno znači. Nadam se da je moje stanje trenutno i da ću uskoro ponovo stati na noge - priča Mira.

Snežana Babić Sneki oduševila se kad se posle nekoliko godina srela sa omiljenom pevačicom MiromVasiljević.

- Ona je jedna od naših najboljih estradnih umetnica. Veoma je poštujem i cenim. Mira je divna žena, obožavam je - rekla je Sneki.

I Mira ima samo reči hvale za mlađu koleginicu:

- Sneža je jedna od najlepših pevačica. Ima veliku harizmu i drago mi je što je uvek nasmejana i vedra.

Pevačica kaže da je ansambl Đerdan njeno najdraže čedo.

Kliknite OVDE za nastavak teksta! 

PageBreak

- To je bila moja velika pevačka ljubav. Osmislila sam ga iz puste dosade i vatanja zjala prilikom maratonskih putovanja i koncerata uzduž i popreko Jugoslavije. Dok sam u garderobi čekala svoj red da izađem na binu, vezla sam goblene i razmišljala kako bi bilo dobro da osnujem jedan ženski vokalno-instrumentalni sastav. Tako se i desilo, nastao je Đerdan, zbog kojeg su ljudi padali u nesvest dok su u redu čekali za kartu. Žene su plakale i vrištale. To je zaista bio najlepši period mog života, kvalitetan muzički izražaj na koji sam i te kako ponosna - kaže Mira.

Iako je bila muzičkazvezda, radila je kao nastavnica muzičkog obrazovanja u školama.

- Uživala sam dok sam radila kao pedagog. Rad s decom me je opuštao i taj posao nisam želela da napustim. I ja sam u muzičkoj školi bila najbolja učenica. Deca koju sam ja učila su uživala na časovima, volela su pevanje jer sam se trudila da im muziku približim na najbolji mogući način - završava Mira.

Mira se dva puta udavala, a svoje muževe je upoznala na, kako kaže, filmski način:

- Prvi muž Žarko me je zaprosio istog dana kad me je video, a to je bilo u mojoj kući u Ripnju. Mojoj majci je odgovaralo da se udam za njega jer je bio sudija. Bio je zaista lep i naočit čovek. Drugog supruga Mišu sam upoznala u Novom Bečeju, kad sam tamo otišla da od Žarka zatražim razvod. Umro je pre desetak godina, bilo mi je veoma teško.

Tekst: Ljiljana Stanišić

Izvor: Kurir