Ona je jedna od najomiljenijih turskih glumica, ne samo u domovini. Za njom luduju Argentinci, Brazilci, Čileanci,  Evropljani. Berguzar Korel, Šeherezada iz "1001 noći", supruga Halita Ergenča, maestralnog sultana Sulejmana, nije samo lepo lice i elegaNtna pojava već zaista osoba dobrog srca, što uvek iznova pokazuje.

U njoj su na pravi način sjedinjeni lepota, jednostavnost i skromnost. Ne ćuti pred nepravdom, bilo da je reč o zlostavljanju sirijskih izbeglica ili o ozbiljnim političkim pitanjima.

PROČITAJTE JOŠ: 8 tajni Šeherezadine lepote: Sulejmanova žena Berguzar Korel otkriva kako održava vitak stas i prelepu kosu i kožu

A na sve hvalospeve skromno odgovara: "Samo se trudim da za svaku dušu učinim ono što je u mojoj moći".

Nedavno je u najstarijem istanbulskom kvartu Džihangiru otvorila kafe poslastičarnicu "Not Just Coffee". U njoj posetioci pored kafe mogu dobiti i domaće kolače koji se pripremaju po receptima lepe glumice, toliko ukusne kao da su izašli iz bakinog šporeta.

#BergüzarKorel #HalitErgenç Çok ama çok tatlısınızzz Allah sizleri, nazarlardan saklasın ve mutluluğunuz daim olsun... #070809

Posted by Bergüzar Korel & Halit Ergenç Fan on Friday, August 7, 2015

Kao prava Devica u horoskopu, Berguzar voli da se sve odvija u savršenom redu, pa zato iz letovališta Češme, gde provodi odmor sa porodicom, često skokne do Istanbula da proveri kako se u kafiću posao odvija.

U toj prijatnoj atmosferi, ispunjenoj mirisom sveže pečenih kolača sa Asu Maro, novinarkom turskog lista "Milliyet", razgovarala je o raznim temama, od onih čisto ženskih - kako održava formu pored ukusnih jela koje priprema -  pa do onih poslovnih. Nakon maratonske serije "Karadayı" u kojoj joj je partner bio markantni Kenan Imirzalioglu, a čija je poslednja epizoda emitovana 15 juna 2015, glumica se zasluženo odmara i uživa u svakom trenutku:

"Željna sam sna i sada, kada je serija gotova, veoma rano odlazim na spavanje. Imam vremena i da čitam knjige, to je zaista divan osećaj. Ili da jednostavnom stojim i gledam našu baštu. Ponovo kuvam, idem na pijacu i nabavljam sve za kuću. Ponekad, a to mi je neviđeni luksuz, od jutra do večeri budem u istoj odeći. Što znači da sam krajnje opuštena", otkrila je Sulejmanova supruga u razgovoru za "Milliyet".

Snimanje jeste bilo naporno, ali se Berguzar, koja je u seriji igrala sudiju Feride, ne žali. Tokom te tri godine na setu su se sjajno družili:

"Imala sam veliku prikolicu i kad smo snimali noću, kad god je bilo vremena, u njoj sam pripremala nešto da prezalogajimo. Zimi, da bih podigla motivaciju, organizovala sam "palačinka partije", a bili smo čuveni i po divnoj trpezi za doručak. Tokom te tri godine za svaki praznik Ašure pripremala sam jelo ašure i nosila na set da ga podelim sa kolegama. Njihovo oduševljenje tim jelom mene je činilo srećnom.

KAKO JE LEPA TURSKA GLUMICA OTKRILA SVOJU SKLONOST KA KUVANJU, PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Sklonost ka kuvanju i kombinovanju namirnica i ukusa otkrila je još u detinjstvu, dok je pokušavala da se sama snađe u kuhinji:

"Još kao mala hleb sam mazala buterom, a onda ga obilato posipala začinskim biljem i od njega pravila pravu salatu.  I danas tako radim, nemam nikakve mere, određujem količine po osećaju. Tačno znam kad neki sastojak fali, jer ne dobijem ukus koji želim. Da, gluma me čini srećnom, ali istraživanje ukusa zaista je nešto posebno! Svako od nas je naviknut na kuhinju svoje majke, pa me usrećuju komentari tipa "ovi kolači su kao oni moje mame". Ja sam od mame preuzela recepte za razna jela, ali njene kolače nisam jela, baš kao što moj sin danas ne jede one koje ja pravim, iako obožava sve što skuvam. "Ti kuvaš najbolje na svetu, mamice",  govori mi, a kad pripremim nešto posebno za njega, odmah sve drugare poziva za sto. A poslastice spremam isključivo po sopstvenim receptima. I retko kad jedem ono što umesim, samo, naravno, probam. Jer ako bih uzela tek jedno parče, ne bih mogla da se zaustavim.

Ideja da otvori sopstveni kafe rodila joj se, kaže, pre četiri godine:

U vreme kad je Halit počeo da snima "Sulejmana" bila sam slobodna pa sam često pripremala kolače i nosila mu na  set. Tada mi se i rodila ideja da otvorim mali kafe u kome bih uz kafu posluživala sveže domaće kolače. No, svi su mi govorili da to ne činim jer se ne razumem u trgovinu, da je veoma riskantno i da ću brzo potonuti. Zato sam stala. A ovog proleća postala sam sigurna da je to prava stvar i počela da gledam lokale. Međutim, onog dana kad sam zakupila jedan, saznala sam da se u susednoj ulici koja mi se mnogo dopala izdaje kafić. Prežalila sam kaparu za prvi i poptisala ugovor za ovaj lokal. Naša kafa je zaista posebna, a poslastice pripremamo u kući koja je odmah do lokala. Gostima nudim samo ono što bih dala mom Aliju da pojede.

U intervjuu je objasnila i zašto je kafeu dala neobično ime "Not Just Coffee":

Osim kafe i finih kolača posetiocima nudimo i uživanje za oči. Ovde se vidi sklonost ka lepom. Servise za posluživanje oslikao je poznati umetnik  Gamze Jalčin. Generalno, u ovakvim lokalima obično je muška atmosfera, a ja sam želela da se ovde vidi nežna ženska ruka. Mnogo sam srećna ovde, posebno mi se dopada da poslužujem goste.

U novom poslovnom angažmanu lepa glumica ima podršku muža, slavnog Halita Ergenča, uostalom kao i u svemu što radi.

"Jelo koje skuvam prvo proba Halit, a i on inače odlično kuva. Savršeno priprema sladoled od organskog mleka, vanile i svežeg voća. Kad god smo slobodni u isto vreme, zajedno smo u kuhinji. Halitov specijalitet je rižoto. I dok ja odoka dodajem sastojke, on se strogo drži recepta. Takav je u svemu. Odlično priprema meso, marinade za njega i prelive za salate. Izabela Aljende kaže da muškarci koji kuvaju izgledaju veoma atraktivno, ali da to ne važi za žene. Ja ne mislim tako. Kad žena kuva, stvara se posebna domaća atmosfera. Po meni, žena koja kuva i te kako je atraktivna. Pre neki dan sam rekla nešto što je nasmejalo moje: “Što mi ruke lepo mirišu na luk i beli luk”. I to sam stvarno mislila, to je miris majčinih ruku. Moja jela ne izgledaju poput slike, ali su zaista veoma ukusna."

Glumica je, takođe, otkrila da joj je petogodišnji sinčić Ali uvek na prvom mestu, čak i kada je najumornija, te da ne razume komentare koji su se pojavili kad je objavljena fotografija na kojoj je u pižami i papučama izašla na ulicu da sina smesti u školski autobus. Fotografiju je snimio Ali, ona ju je obavila na svojoj fejsbuk stranici te je tako dospela u novine.

"Neko je prokomentarisao: "Naravno, ti si poznata i u tom izdanju možeš da ispratiš dete na autobus, kad bismo mi ostali to učinili, bilo bi čudno". A ta  fotografija pokazuje moj pravi jutarnji izgled. Na crvenom tepihu ili na važnim događajima ne možete me videti u dnevnoj odeći, nemarno obučenu. Ali ispred moje kuće, kad idem u prodavnicu ili na pijac, ne podležem nikakvim normama u oblačenju. Ili kad pratim dete na školski autobus. To je moja obaveza, pravilo koje sam sama ustanovila. Čak i ako u pet ujutro dođem kući sa seta, navijem sat i ustajem. To sam naučila od svoje majke. Ona nije radila i svako jutro je ustajala, pripremala doručak, češljala me, oblačila i pratila u školu. I sačekivala kad se vratim. Dok sam bila devojka, ona je moj frižider punila domaćim jelima."

Pa ipak, kaže, nikad nije poželela da poput majke, glumice Hulje Dardžan koju upravo gledamo kao Melike u seriji Dila, bude samo domaćica dok odgaja decu.

"Moja mama nije radila zbog mog oca. On nije dozvoljavao jer je bio ljubomoran. Ja takvih problema nemam, Halit i ja smo uvek podrška jedno drugom. I mogu da radim sve ono što me čini srećnom. Danas se jedino kajem što sam se vratila pred kamere dok je Ali bio tako mali. Ipak, nas troje provodimo mnogo vremena zajedno. Koliko god da sam zauzeta na setu, znam da ćemo vikend sigurno provesti zajedno i da Ali neće ostati uskraćen za naše vreme. Ali sebi stalno prebacujem što sam prerano izašla iz kuće. Sad već polako shvatam i da materinstvo nosi taj neki stalan osećaj krivice. "

Zbog tog osećaja ona i Halit nikad nisu otišli sami na odmor.

"Šest godina smo u braku i nikad nismo samo nas dvoje otputovali na odmor. Naš Ali svaki doživljaj čini srećnim, svemu daje novu vrednost. Nedavno sam ga vodila na mesta na kojima sam boravila u detinjstvu. Zasipao me je pitanjima “ovde si se igrala, mama?” i “ da li je i tada postojalo ovo drvo?” i na taj način i sam postajao deo nekih starih priča. Halit i ja veoma, veoma dugo nismo sebi priredili romantično veče, ako pod romantikom podrazumevate vino, sveće i muziku. Nekako smo mnogo srećniji ako se sa prijateljima družimo u našoj kući. Imala sam najromantičniju prosidbu na svetu, nasred jednog ostrva. I taj trenutak ću uvek pamtiti."

Glumica otkriva i da je početkom nove TV sezone nećemo videti na malim ekranima:

"Možda tek u januaru, ako se pojavi nešto što mi se dopadne. Zaista moram da budem zaljubljena u projekat da bih dobro i požrtvovano radila. Takođe, volela bih da zaigram u pozorištu, u nekom klasičnom komadu. Ili u komediji. Ona je tako lekovita za ljude."

Priredila: Milena Ranisavljević

Izvor: Lisa