U astrologiji Saturn je simbol granica. U neznanju se možemo bojati njegove reputacije da postavlja prepreke i uskraćuje nam ono što želimo, piše Sensa. Saturn je važan jer bez njega ne bismo mogli da postavimo ni da održavamo zdrave granice svog bića.

PROČITAJTE JOŠ: Antistres horoskop: Evo šta najviše nervira vaš horoskopski znak i šta treba da izbegavate

On predstavlja ono važno NE koje moramo da naučimo. To NE nas štiti tako što nam postavlja nužna ograničenja kako bismo postali zreli i mudri u održavanju stabilne strukture svog identiteta. 

Kad koristimo astrologiju da bismo bolje upoznali sebe, u njenom bogatom jeziku simbola ćemo pronaći putokaz prema mestu gde su naše granice najugroženije, na šta smo posebno osetljivi i kako da ih učvrstimo. Znak u kome se nalaze Sunce, Mesec i podznak od najveće su važnosti, a kad je reč o granicama, može nam pomoći i znak u kome se nalazi Saturn. 

1. Rak i Ribe

Vaše granice liče na peščanu plažu koja se stapa sa velikim okeanom. Talasi novih iskustava donose željena i neželjena iskustva, menjaju obalu, napadaju je plimama, rastužuju je osekama. Imate potrebu za emotivnim povezivanjem sa drugima, za stapanjem. Da biste to postigli, brižni ste, osećaje i potrebe drugih požrtvovno stavljate ispred svojih, posebno kad je reč o deci i porodici. Najosetljiviji ste od svih znakova u postavljanju emotivnih granica. Zdrave granice ćete održati  prepoznavanjem sopstvenih osećanja i potreba. Treba da ojačate odgovornost prema sebi.

2. Blizanci, Vaga  i Vodolija

Vaše granice su elastične, ali izdržljive. Za osećaj sigurnosti treba vam znanje, komunikacija, zajedništvo. Partnerstva, posebno ona intimna, su kao ogledalo koje odražava vašu ličnost. Potreba da budete prihvaćeni, popularni i da vas poštuju može vas dovesti do toga da ugađate drugima, činite im usluge protivno svojim potrebama, teško možete da kažete„ne“. Bojite se da postavite oštrije granice kako ne biste ugrozili vezu. Zdrave granice postavićete ako svoja uverenja oblikujete na svojim iskustvima, a ne ogledajući mišljenja i vrednosti drugih. Osvestite da vaši unutrašnji kvaliteti donose prihvaćenost koja vam je potrebna.

3. Škorpija i Jarac

Poput visokog zida, vaše granice najčvršće su među znakovima zodijaka. Najveći izazov u vašem ličnom razvoju nije pretnja da se vaše granice uruše. Vama se može dogoditi da vas sopstvene granice zarobe! Češće ćete se naći na strani onih koji svoja prava i potrebe smatraju važnijima. To može značiti da prečesto, strogo i, ponekad nepravedno, koristite „ne“, pa tako zapravo osamljujete sebe i narušavate tuđe granice. Zdrave granice umanjiće vaše strahove i potrebu za kontrolom. Održaćete ih uz više poštovanja i razumevanja potreba i osećanja drugih.

4. Bik i Devica 

Najosetljiviji ste na fizičke i materijalne granice. One su stabilne, poput čvrsto iscrtanih krugova. Obuhvataju telo, lični prostor i intimu, proširuju se na ono što posedujete, na materijalne stvari, novac, nekretnine. Senzibilnih čula, svesni svog tela i zdravlja, privrženost izražavate dodirom i hranom pa ćete paziti koga ćete i kada zagrliti, sa kim ćete se rukovati i zašto. Zdrave granice za vas odražavaju samostalan račun u banci ili zatvorena vrata sobe koju ne želite da delite ni sa partnerom. Za održavanje zdravih granica treba da verujete u sebe i svoje vrednosti.  

PROČITAJTE JOŠ: Vaša srećna zvezda u horoskopu: Ove četiri fiksne zvezde donose moć, novac i slavu

5. Ovan, Lav i Strelac

Vaša potreba za dokazivanjem, kreativnim izražavanjem sebe, svojih stavova i duhovnih uverenja može se neobuzdano širiti. Ponekad niste svesni da svojim vizijama, planovima, idejama i željama okupirate prostor drugih. Vaše granice su narušene kad osećate da vaša jedinstvenost i snaga nisu prepoznate, kad vam uskraćuju poštovanje ili vas potcenjuju. Branite se ljutnjom, no uz nezdrave granice okrenućete je protiv sebe. Pasivna agresija i autodestruktivno ponašanje jednako su opasni kao i narušavanje tuđih granica. Dopustite sebi da budete ono što stvarno jeste, bez pritiska drugih da budete nešto drugo. Ljubav prema sebi stvara vaše zdrave granice. Ne zaboravite da ostavite drugima njihov intimni prostor.

Astrolog: Senka Ljubić