Retrogradni Merkur kreće 17. septembra i trajaće sve do 9. oktobra 2015. godine. Ovaj tranzit može aktivirati nerazumevanje i nesporazume u komunikaciji i kontaktima. Znak Vage simbolizuje društvenost, prijateljstvo, ljubav, javnost, partnerske odnose, odnose sa drugim ljudima...Isto tako može doneti odlaganje nekih sudskih procesa, parnica i pravnih pitanja koja u ovom periodu mogu doneti zastoje i odlaganja istih. 

Nije povoljan period za sklapanje brakova i trebalo bi izbegavati potpisivanje bilo kakvih bitnih dokumenata, ugovora ili započinjanja nekih novih partnerskih poslova. 

Ako ste u nekom poslovnom ortaštvu, mogu se pojaviti nesporazumi u vezi s komunikacijom sa poslovnim partnerom ili  će neki problem administrativne prirode stvoriti nesklad i narušiti zajedničku saradnju. Preispitivanje svakog sklopljenog dogovora, bilo emotivno partnerskog ili poslovnog i naglašena neodlučnost da se ne naruši harmonija nekog odnosa. 

Međutim, sa retrogradnim Merkurom u znaku Vage možete se pitati koliko je pametno popustiti drugoj strani i pristati na kompromis? Verovatno se trudite da ostanete razumni, kulturni, fini, nasmejani i ljubazni tokom nekog kontakta i razgovora da bi ste bili zadovoljni, ali shvatate da morate da ponovite i vratite se unazad.

Sledi preispitivanje da li ste rekli sve što ste želeli i trebali, da li ste propustili neku važnu rečenicu koju ste hteli da kažete. Znak Vage je vazdušan znak, pa se preispitujete koliko ste bili razumni i koliko ste shvatili ono što vam je suprotna strana predlagala i izlagala tokom razgovora. Vraćate misli i razmišljate ponovo o nekom razgovoru sa emotivnim ili bračnim partnerom, jer misao se sada vraća u prošlost i može vratiti neke stare informacije koje sada preispitujete. 

Velika doza nesigurnosti pri nekim donetim odlukama i idejama, kao da zastajete i stavljate na reviziju svaku prethodnu odluku, oklevate i vagate svaku reč koju vam je druga strana rekla. Preispitivanje i razmišljanje o pokretanju nečeg novog u vašem emotivnom odnosu, možda želite da stupite u brak i ozvaničite svoju vezu, ali se u ovom periodu preispitujete koliko je to pametno i razumno. Ne želite da narušite harmoniju i sklad u ljubavi, ali neka prethodna informacija koju ste bili zaboravili ili propustili sada vam stvara zastoj u planovima koje ste imali.  

Seli ste u automobil i krenuli na dogovoreni sastanak s partnerom, pa tokom vožnje misli nadolaze i preispitujete se kako diplomatično postići neki sporazum i dogovor u vezi s nekim problemom u vašoj vezi. Trudite se da budete odgovorni (Saturn je u Vagi egzaltiran), da svojim zrelim razmišljanjem postignete sklad u dogovoru koji vas očekuje, ali vas razmišljanje ponovo vraća u prošlost i prouzrokuje snažnu neodlučnost.  Pokušavate da ostvarite odmerenu i finu komunikaciju sa drugim ljudima, ali imate osećaj da vas ne razumeju i to može narušiti harmoniju. Vodite se mišlju da lepa reč i gvozdena vrata otvara, rukujete se sa osmehom i izražavate poštovanje pri kontaktu, odmeravate svaku upućenu reč, ali shvatate da ne možete iz nekog razloga da održite ravnotežu. 

Postoji nerazumevanje s drugim ljudima, jer i oni na neki način imaju svojih nedoumica i neodlučni su zbog nekih ranijih informacija.  Zastoji u mirovnim pregovorima i odlaganja bilo kakvog diplomatskog dogovora. Mogu se pojaviti problemi u poslovima koji se tiču trgovine odećom, modom, lepotom, kozmetičkim proizvodima, prodaja nekih lepih i estetskih predmeta, umetničkih slika i slično. Zastoje administrativne prirode mogu imati i kozmetički i frizerski saloni, jer se mogu pojaviti neki problemi u vezi s papirima za papire, ali i kvarovi svih aparata koji se koriste za ulepšavanje. 

Merkur će biti retrogradan do  9. oktobra, ali će se efekti njegove retrogradnosti osećati sve do 25.  oktobra kada se bude našao ponovo na petnaestom  tom stepenu, sa koga će i krenuti  retrogradno.

Astrolog: Jasmina Kurcinak