Mlad Mesec u Raku je moćan u svom sedištu i tada osećanja mogu da vas preplave, ponesu, budu podsticajna ali i uznemiravajuća. 

On će biti na 23. stepnu u Raku i povoljno će delovati na sve rođene sredinom marta oko 11, 12, 13, 14, 15. marta, ili  oko  14, 15, 16, 17. novembra; za nijansu manje povoljno ukoliko ste rođeni sredinom maja ili septembra. Najviše pozitivnih promena doneće rođenima ovih dana (oko 14, 15, 16, 17. jula). Mlad Mesec  u Raku (ali u povoljnim aspektima) donosi promene u porodičnim i ljubavnim odnosima. Novine nam dolaze i spremno ih dočekajmo (kako bi bile što povoljnije).

Trebalo bi da budemo što aktivniji 15. jula, posebno između 10:30 i 2 sata jer je Mesec tada u konjukciji sa Marsom i Merkurom. Povoljno je vreme za vraćanje dugova, izmirenje računa... Posebno je dobro ako ste danas pre podne bili aktivni pri kućnim poslovima (čišćenje, izbacivanje nepotrebnih stvari, popravke) jer su Mars, Merkur i Mesec u konjukciji, a ujedno i u opoziciji sa Plutonom u Jarcu. 

Kako su Mars i Pluton u opozciji energija je velika; ima mogućnosti za borbe i nadmetanja, a kako je tu i Merkur - i sukoba u mišljenju. Da ne bi došlo do agresivnosti i razdražljivosti, sukoba, svađa, dobro je  biti aktivan, energičan ali ne i tvrdogalav i sklon inaćenju u odnosima. Najviše tragadija se dešava kada je Mesec nevidljiv, a u Raku; onda najčešće usleđuju one porodične nesuglasice. Učinite sve da sebe bolje kontrolišete,  smirujete. Obuzdavajte svoja negativna osćanja.

VIŠE: Ovan sa Vagom, Bik sa Škorpijom: astrologija otkriva s kim ćete biti u fatalnoj vezi

Dan pred mlad Mesec je težak dan, posebno ovoga puta, te zato treba da budete pažljiviji nego inače, posebno u odnosima sa drugima. Nastojte da nađete vremena za opuštanje u popodnevnim satima. Oko ponoći će Mesec biti u kvadratu sa Uranom i tada je bolje neulaziti u bilo kakav rizik, bilo kakvu neizvesnost, u situacije koje podstiču neprijatnost i donose  uzbuđenja i uznemirenost. Bolje je da odete pre ponoći na spavanje, ili se tada na neki  način opustite, da bi smanjili napetost, nemir, tenziju, koliko god  možete. Dan završite  čišćenjem vodom, kupanjem, zamišljajući i verujući da voda odnosi svu nagomilanu negativnu energiju i emocije. Mesec u vodenom znaku pojačava pozitivan uticaj vode na nas.

U 3:20 sati 16. jula mlad Mesec je u Raku. Ako ga dočekate budni, započnite prvi lunarni dan vizualizacijom onoga što želite da vam se ostvari ovog lunarnog  Meseca (koji će  trajati sledećih 29 dana). Ako budete spavali onda čim se probudite (ili ako se budite noću) iskoristite vreme za vizualizaciju. Moć imaginacije sa Mesecom u Raku je ogromna i može da privuče mnoga pozitivna dešavanja.

Najbolje je da to budu želje vezane za porodicu, za proširenje doma (ili porodice), sređivanje stambenog pitanja, ulepšavanje doma, popravke uređaja i aparata u kući... Idelano je zamišljati kako su vam porodični odnosi onakvi kakve ih želite. Da u njima ima puno  ljubavi, nežnosti, razumevanja, emotivne bliskosti, osećanja pripadnosti, sigurnosti i zaštićenosti, svemu onome što je karakteristično za znak Raka (i Mesec u njemu). 

Porodične vrednosti, roditeljska osećanja, ili osećaj čiste ljubavi, čuvanja i negovanja svojeg je najizraženiji u period Raka i delovanja mladog Meseca u Raku. To će se osetiti u  narednim danima, posebno 16. jula oko podneva, kada je povoljno vreme da započnete sa promenama i novinama. Tog dana Mesec je u trigonu sa retrogradnim Saturnom u Raku i to je idealno vreme da promene budu uspešne, da dovedu do trajnijeg poboljšanja. Tada krenite  sa kućnim radovima, popravkama, nabavkama, kupovinama, ili  provodite više vremena sa svojim najbližim za porodičnom trpezom, ili u nečemu što će vas više povezati i učiniti odnose stabilnijim.

Kakve vas promene očekuju ako ste u podznaku Vaga, Škorpija, Ribe... pročitajte na drugoj strani teksta!

PageBreak

Toplina doma i porodična povezanost dobijaju na značaju od 16. do 23. jula.

Tada će biti  prisutna i veća potreba da u domu dođe do promena; kod žena je pojačana potreba za materinstvom , kod roditelja zaštitnička osećanja... Mlad Mesec utiče na pojačanu   senzibilnost. Kod dece je  veći uticaj nego kod roditelja. Kod osetljivih osoba to je uticaj osoba iz okruženja. Ovoga puta, takođe, biće pojačano emotivno razumevanje, saosećanje, kao i telepatska povezanost sa onima od kojih smo udaljeni. Oni koji se bave nečim vezanim za negu (vode brigu o drugima), ili koji se bave porodičnim poslovima, takođe mogu imati promene na bolje, posebno ako su Vodolije u podznaku. Oni koji su u podznaku Ribe - njima pak stižu ljubavne promene. Ako su sami postoji mogućnost za nove ljubavi, dok oni koji su u podznaku Ovnovi treba da očekuju promene u domu, vezane za decu, ljubav, zadovoljstva (ako im je podznak na samom početku Ovna ili ako im je pri kraju Riba).

Bikovima u podznaku ovaj period donosi mogućnost novih poznanstva, promena u komunikaciji,  mogućnost kratkog putovanja, druženje. Ukoliko ste u podznaku Blizanac moguće su promene na finansijskom planu, a Rak - promene u izgledu, ponašanju, postupcima, energiji, kao i  zdravlju. Osobe koje su u podznaku Lavovi čekaju promene vezane za podsvesno, skriveno,  tajno ili će se više odmarati, putovati negde daleko, malo se osamiti, posvetiti sebi, sve  dok im Sunce ne uđe u Lava u prvu kuću.

VIŠE: Astrologija otkriva bračne osobine: Bikovi su verni, Lavovi plemeniti i strastveno lojalni

One kojima je podznak u znaku Device čekaju promene vezane za timski rad, aktivnosti ili za prijateljstvo; možda će imati nove želje i planove, posebno vezane za porodicu. Osobe s podznakom u znaku Vage čekaju promene vezane za ostvarenje njihovih životnih ambicija, ali će one da budu pre vezane za porodicu i dom nego karijeru (ukoliko ona nije vezana za pomaganje drugima ili za kreativnost).

Oni koji su u podznaku Škorpije će imati promene  vezane za odnose sa rodbinom ili onima koji su u inostranstvu, za putovanja u inostranstvo, ili za duhovnost, visa  saznanja. Osobe  sa podznakom u znaku Jarca čekaju promene vezane  za partnerstvo, brak, ili javnost, ako su u tim  vodama.   

Astrolog i bionergetičar: Svetlana Milenković-Filipović