„Moram kući, počinje mi serija!“ Ovu rečenicu sigurno je bar jednom izgovorila svaka od nas. A ni pripadnici muškog pola nisu isključeni iz grupe fanova TV serija. Bez obzira na to što psiholozi tvrde da je ovo put ka globalnom asocijalizmu, „šta će se desiti” u sledećoj epizodi prosto nas vuče da se u određeno vreme posadimo pred TV i zanemarimo sve, i muža, i decu i prijatelje...

Pa dobro, svako ima neki porok, a iz ovog zvanog „gledanje serija” nešto može da se nauči, oponaša, i što je najvažnije - bar na pola sata pobegne iz sopstvenog života. A za kojim su serijama ludovale naše majke, tetke, ujne i bake? 

Dugo toplo leto, 1966.

Serija Dugo toplo leto (The Long Hot Summer) snimljena po motivima novele Hamlet Vilijama Foknera, prva je strana serija koja je prikazana 1967. godine i izazvala pravu histeriju među domaćom publikom. Samouverena lutalica Ben Kvik (Roj Tinis) stiže u mali grad u Misisipiju u kojem mu je otac na lošem glasu. Zajednicom vlada moćni vlasnik banke Vil Vorner (Edmond O’ Brajan). Ben Kvik pokušava da ponovo postavi na noge očevu farmu i svojim prisustvom ugrožava Vernerovu apsolutnu vlast. Dominantni likovi u seriji su Klara (Nensi Melon) i Džodi Vorner, Vilovi ćerka i sin, Mini Litldžon, vlasnica hotela i ljubavnica Vila Vornera, i Eula Harker, devojka sa farme koja postaje centralna osoba u Džodijevom životu. U januaru 1966. Edmond O’ Brajan napustio je seriju zbog neslaganja sa producentima. Do kraja serijala Vila Vornera glumio je Den O’ Herlihi. 

Daktari, 1966.

Krajem šezdesetih, četiri sezone su deca i njihovi roditelji uživali pred TV ekranima u seriji Daktari. Glavni lik, dr Marš Trejsi (Maršal Tompson) radi kao veterinar u fiktivnom centru za proučavanje životinjskog ponašanja Vameru u istočnoj Africi. U borbi protiv kradljivaca divljih životinja i u njihovoj nezi pomažu mu ćerka Paula (Šeril Miler), i Amerikanci Džek Dejn (Jejl Samers) i Majk (Hari Rouds). Omiljene figure serije ipak su bile razroki lav Klarens i šimpanza Džadi.

Dinastija, 1981.

Iako su je kritičari nazvali „jeftinom kopijom serije Dalas”, TV hit Dinastija jedan je od najgledanijih serijala na svetu. Na prostorima bivše Jugoslavije saga o bogatoj naftaškoj porodici iz Denvera postala je fenomen sa velikim uticajem na tadašnju popularnu kulturu. Burni zapleti i raspleti u životu Blejka Karingtona (Džon Forsajt), njegove bivše sekretarice i supruge Kristl (Linda Evans, na slici gore) i prve supruge Aleksis (Džoan Kolins) koja nastoji da uništi svog prvog supruga, „zakucavali” su gledaoce ispred TV ekrana. 

Ulogu Aleksis Spelingu su odbile Sofija Loren, Rakel Velč i Liz Tejlor.

Robinja Isaura, 1976.

Jedna od najuspešnijih telenovela prva je latinoamerička serija koja je 1989. i 1990. prikazivana na našim prostorima. Isaura (Luselija Santos) je robinja od rođenja. Od detinjstva sanja o slobodi, posebno od trenutka kada se zemljoposednik Tobijas zaljubljuje u nju. Međutim na putu im stoji Leonisio, gazdin sin koji je opsednut Isaurom. Leonisio pali kolibu u kojoj se nalazio Tobijas koji tom prilikom umire. Isaura beži od Leonisija i preuzima drugi identitet. U novom mestu zaljubljuje se u Alvara. Međutim, na jednoj zabavi otkriva se njen pravi identitet i ona mora da se vrati tiraninu Leonisiju. 

PageBreak

Zona sumraka, 1957.

Twiglight Zone Roda Sterlinga spoj je naučne fantastike i horora. Sačinjena je od više različitih priča, a svaka dovodi gledaoca u situaciju da oseti strah i bude isprovociran tematikom. Likovi su obični ljudi koji iz nekog razloga upadaju u „zonu sumraka“, odnosno zonu neobičnog, što dovodi do neočekivanih zapleta i raspleta, ostavivši gledaoca da u svojoj mašti rešava kraj. Seriju je režirao Ričard Doner, a između ostalih u Zoni sumraka glumili su Robert Redford, Denis Hoper, Čarls Bronson, Li Marvin. Za neke je upravo ona bila odskočna daska u holivudskoj karijeri.

Šerif iz Njujorka, 1970.

Šerif iz Njujorka je američka detektivska serija od četrdeset šest epizoda koja je emitovana sedam sezona. Glavnu ulogu igrao je Denis Viver kao šerif Sem Meklaud, policajac iz Taosa, Novi Meksiko, koji se seli u Njujork gde specifičnim metodama rešava i najzamršenije slučajeve. Osim sjajnog Vivera u seriji su glumili i Dž. D. Kenon, Teri Karter i Ken Linč. Serija je šest puta nominovana za nagradu Emi. 

Gradić Pejton, 1969.

 „Ovo je nastavak priče o gradiću Pejtonu” - ovom rečenicom je, uz zvuke crkvenih zvona, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih narator najavljivao televizijski maratonski hit od 514 epizoda. Osim što je bila prva večernja sapunica u Americi, to je i prva serija u kojoj su zapleti bili vezani za seks, neverstvo i razne oblike društvene patologije. Gradić Pejton je čuven i po tome što je proslavio glumce kao što su Rajan O’Nil, Mia Farou i Dejvid Keneri.

Priča se dešava u malom mestu u Novoj Engleskoj u kojem se iza pitomog sjaja kriju ljubav i strast, skandal i licemerje. Alison, lepa srednjoškolka, odrasta uz majku koja krije tajnovitu prošlost. Na drugom kraju gradića Pejtona s očuhom živi Selena, njena najbolja drugarica. Devojke i njihovi prijatelji pokušavaju da normalno odrastu u maloj sredini. Alison napušta gradić Pejton, ali se ponovo u njega vraća da pomogne Seleni koja je optužena za ubistvo svog očuha. Suđenje će dovesti u pitanje i moral celog grada i okupiti sve svoje građane.

Kasandra, 1992.

Venecuelanska telenovela u Srbiji je 1997. godine bila pravi hit. Serija govori o devojci Kasandri (Koraima Tores), kojoj majka, ćerka bogatog veleposednika, umire na porođaju. Njena maćeha bebu Kasandru odvodi u cirkus, kako bi njeni sinovi blizanci nasledili celokupno bogatstvo. Dvadeset godina kasnije cirkus se vraća u grad, gde prelepa Kasandra upoznaje Luisa Davida (Henri Soto), sina maćehe svoje majke. Igrom slučaja on mora da napusti grad, a kada njegov brat blizanac Ignasio sazna da je Kasandra prava naslednica bogatstva, želi da se njome oženi. U noći nakon venčanja Ignasio biva ubijen a da Kasandra to i ne zna. Njegov brat Luis preuzima njegov identitet i odlučuje da ponađe ubicu svog brata. Sumnja pada na Kasandru... 

Dragana Gojković

Izvor: Lisa