Upoznali su se u Majamiju, zavoleli na brodu, verili u Beogradu, a venčali u manastiru Kaona na putu Šabac-Valjevo.

Adel Viktorija i Vladimir Kiš, supružnici i profesionalni fotografi, svoj lični pečat koji su ostavljali snimajući turiste u SAD-u, zadržali su i kada su se nastanili u Srbiji. Sada fotografišu mladence i tek rođene bebe, baveći se umetničkom fotografijom. Njihove slike su drugačije i originalne, baš kao i oni sami. 

"Oboje smo voleli fotografiju i pre nego što smo se sreli 2006. godine. Otkad smo došli u Srbiju, u našem studiju Vladimir i Victoria pokušavamo da uradimo nešto drugačije u tom pogledu i da pomerimo standarde ", priča Vladimir.  

" Volimo da se pre venčanja upoznamo s mladencima da bi slike ispale što bolje. Kako kreće sezona, imamo sve više posla. Ne volim zimu jer tada ne samo što nema mnogo snimanja nego je i hladno, a na to nikako ne mogu da se priviknem. Najviše mi nedostaju more i sunce, naravno i porodica i prijatelji na Filipinima ", priznaje Adel. 

Na slikanja najčešće idu zajedno i rade s dva foto-aparata, nekad je Adel Vladimiru asistentkinja, a nekad on njoj. Vole da snimaju napolju, a najviše im smeta to što vlasnici restorana mladencima postavljaju uslov da angažuju njegovog fotografa.   

" To je očigledno „srpska stvar“. Primetio sam da toga nema nigde na svetu", tvrdi Vladimir. 

"Iz dosadašnjeg iskustva mogu da kažem da su takve ucene najčešće u Beogradu, dok su u unutrašnjosti ljudi otvoreniji. Na našem venčanju smo, naravno, sami izabrali fotografa, našeg prijatelja Borisa", kaže Adel.

Klasičnu svadbu nisu pravili, već samo venčanje u manastiru, posle čega su malo predahnuli i uveče u Zemunu organizovali proslavu za tridesetak najbližih. Njihova ćerka Ai Sofia rodila se 2011. godine i danas uči tri jezika - engleski, srpski i filipinski tagalog, a vegetarijanac je kao mama i tata. 

" Kada u Srbiji nekome kažete da se hranite zdravo i da jedete samo organsku hranu, mnogi će vam reći da niste normalni (smeh). Ali, to je naš stil života ", kaže Adel. 

"Sofia je vegetarijanka od rođenja, kao i moja supruga, dok se ja, priznajem, ponekad izvučem. Nije lako hraniti se tako u Srbiji ", kaže Vladimir. 

Negovanje dveju kultura u internacionalnom braku sastavni je deo svakodnevice. Sofia je s mamom kao petomesečna beba posetila Filipine, dok Vladimir tek treba da se upozna s tazbinom. 

"Nama troma za putovanje treba mnogo novca, pa se zato trudimo da se i ovde, koliko god možemo, približimo Filipinima. Dosta se družim sa svojim zemljacima koji su takođe u mešovitom braku, pravimo naše specijalitete i radujemo se suncu kad god ga ima u Beogradu", priča Adel. 

Adel i Vladimir su hteli da im se ćerka rodi kod kuće.

"To je još jedna neobična stvar u našem životu zbog koje smo imali problemčić kada smo doneli bebu u bolnicu. Prvo pitanje koje su nam postavili bilo je: gde se rodila ", veselo se prisećaju ove anegdote. 

Posebna oblast fotografisanja koju promovišu u Srbiji je u svetu odavno popularni newborn photo - slikanje beba do petnaest dana po rođenju. 

"Tada su posebno interesantne jer još uvek nisu klasične bebe. Fotografišemo i majke i očeve s bebama i trudnice", kaže Adel. 

U galeriji pogledajte slike ovog srećnog para i njihove mezimice...

Tekst Nenad Blagojević

LepaiSrecna Otkad su se upoznali na Floridi, Filipinka Adel Viktorija i Srbin Vladimir Kiš, oboje fotografi, neguju poseban stil života, koji su doneli u Beograd ...