Tajni razvod, tajni brak... šta može da navede suprugu da se razvede od muža i uda za svekra (sad već bivšeg)? Da li teška finansijska oskudica dovodi do najčudnijih obrta u porodičnim odnosima u Srbiji? 

Kako bi obezbedili sigurniju finansijsku budućnost, M.M. (43) se razvela od svog muža i udala za bivšeg svekra (72) kako bi nasledila njegovu inostranu penziju od 800 evra. Ovaj brak uzburkao je čitavu javnost, a evo i zašto...

Sve su ovo pitanja koja otvara tekst o M.M. (43) koja se, pošto se razvela od muža, u dogovoru sa njim udala za svog (tada već bivšeg) svekra (72) kako bi nasledila njegovu inostranu penziju od 800 evra. 

Neki kažu: "Pukli smo skroz, gde će nam duša, Bože oprosti nam"...

Ovakvih slučajeva prevara sve je više u Srbiji, a građani im pribegavaju kako bi obezbedili sigurniju finansijsku budućnost, piše Blic 26. juna 2015. godine.

Zakon je jasan - takav brak ne bi trebalo da aminuje nijedan matičar u Srbiji ako to sud ne dozvoli. Ipak, u praksi je drugačije. M. se udala za bivšeg svekra, udovca, nakon razvoda od njegovog sina koji nije uspeo da se snađe u inostranstvu pa se vratio kući i obavljao sezonske poslove. Kako su deca rasla, a bivši suprug (kojem je ona sada maćeha) ostao bez posla, morali su da smisle nešto da inostrana penzija ne bi propala.

VIŠE: Trudna u 65. godini: već ima 13 dece i sedam unuka a čeka četvorke!

"Molim vas, nemojte o tome, dovoljno me je sramota što se po selu prepričavaju priče iako smo mi to obavili u tajnosti", izjavila je M.

Ipak, otkrila je neke detalje. Naime, žena mora da ima 45 godina u trenutku smrti muža da bi imala pravo na porodičnu penziju.

"Muž bez posla, ja bez posla. Živimo od svekrove penzije. On je bolestan i kad umre jednog dana, ostaćemo i bez toga. Seli smo i dogovorili se. Negovaću svekra kao i dosad. Naravno, između nas se ništa nije promenilo od onda kada sam mu bila snajka", pričala je vidno postiđena M.

Neki kažu: "A zašto bi to bilo nemoralno?! Super da su se setili, da zadrze penziju i da ne moraju da brinu o egzistenciji"...

Na kraju smo je pitali da li je svesna da se radi o nemoralnom činu. Sa strahom je odgovorila da nije uradila ništa loše, već da ju je finansijska situacija naterala na to...

"Zašto da propadne penzija koja nije mala, a ni suprug ni ja ne radimo" - pročitajte na drugoj strani teksta!

PageBreak

"Između mene i svekra se ništa ne događa, sve je isto kao i pre, verujte...

Brinem o njemu kao i dosad, sa mužem spavam u istoj sobi, funkcionišemo kao par, a po selu se samo nagađa da li se to desilo ili nije.

Zašto da propadne penzija koja nije mala, a ni suprug ni ja ne radimo", pita se M.

Neki kažu: "Možete misliti šta god hoćete, ali ljudi su se dobro setili kako da opstanu, jer imaju decu i ne rade, a vremena su takva da glad ne bira... Ja mislim da je kod njih sve ok i svaka imam čast što su se setili kako da prežive u ovoj nemilosrdnoj državi. Da nisu morali, oni ne bi tako uradili i tačka."

Pravnica Bojana Stojanović kaže da za zaključenje braka moraju biti ispunjeni određeni uslovi i da je prema Porodičnom zakonu iz 2005. godine za punovažnost braka potrebno odsustvo bračnih smetnji i bračnih zabrana. Za otklanjanje bračne smetnje, poput tazbinskog srodstva, brak se može zaključiti uz dobijenu dozvolu suda, takozvanu dispenzaciju.

VIŠE: Kubanka Adrijana Peres zatrudnela preko diplomatske pošte

"Brak sklopljen između snaje i svekra, zeta i tašte, pastorka i maćehe, kao i pastorke i očuha spada u krug relativnih i otklonjivih bračnih smetnji, i to sudskom dispenzacijom. Sudija će buduće supružnike saslušati, gde će oni izvesti potrebne dokaze, a sudija doneti rešenje.

Svaki sudija ima slobodnu ocenu dokaza prema članu 8 Zakona o parničnom postupku iz 2011. i može odobriti sklapanje braka ili ga odbiti. Ako je brak sklopljen bez dispenzacije, on se može poništiti u roku od godinu dana od sklapanja, na zahtev zainteresovanog lica", objašnjava Stojanovićeva.

Izvor: Blic