"Želeo sam da vaspitavam decu kao što je mene moj otac, strogo, ali sa ljubavlju. On je od nas tražio poštenje i rad, a imovina nam nije bila na prvom mestu. Moja supruga je, s druge strane, odrasla u brojnoj porodici gde je majka prodavala stvari da bih njih sedmoro prehranila. Zato joj je sticanje imovine bilo najvažnije. Dozvolio sam da njen pristup prevlada. Sticali smo novac, a izgubili kontakt s decom. Tražeći uzor, našli su ga na ulici..."

Ovako priča Zaharije Trnavčević, novinar, koji i danas, u 88. godini, radi autorsku emisiju “Znanje na poklon”. Na ovogodišnjem beogradskom sajmu od 26. oktobra do 2. novembra 2014. godine objavio je autobiografiju “Sam o sebi i drugima” u kojoj otvoreno piše o porodičnoj tragediji. 

Zaharije je izgubio oba sina i suprugu. Mlađi sin Nenad pod dejstvom narkotika ubio se 1981. godine, dok je stariji sin David 2006. godine umro od raka pluća.

Nakon smrti starijeg sina, njegova supruga Ljiljana kako objašnjava Zaharije, povukla se u sebe i umrla od posledica Alchajmerove bolesti.

Supruga i on su kaže, imali različit pogled na vaspitanje, što je decu zbunjivalo. Umesto da nađu sigurnost u kući, deca su je tražila na ulici, objašnjava Zaharije svoju tužnu porodičnu priču.

Izvor: Blic