Prave flote ševroleta krstarile su crnogorskim primorjem pedesetih godina prošlog veka kada se na Svetom Stefanu odmarala slavna italijanska glumica Sofija Loren sa svojim jednako poznatim suprugom, rediteljem Karlom Pontijem. 

Pola veka kasnije, sa novim megazvezdama dolazi i novi vozni "park" jahti - naš proslavljeni teniser Novak Đoković i njegova verenica Jelena Ristić imaće, kako prenose mediji, oko dve stotine gostiju za koje je zakupljeno čitavo poluostrvo Sveti Stefan.

U čemu je savremena magija ovog ostrva, prenosi Liza Markvel, urednica britanskog lista "Indipendent" koja ga je posetila odmah po otvaranju 2011. godine.

Sam prilaz, kako kaže Liza, je nezaboravan - visoko na stenama, opasan kamenim zidinama, Sveti Stefan izgleda kao da u svom srcu čuva neku tajnu, "leđima okrenut ka obali". A činjenica je, navodi ona, da su svi stanovnici ostrva bili posebna elita - od 12 porodica Paštrovića koji su ga naseljavali u 15. veku pa sve do glamurozne svite koja ga je okupirala šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

U samom centru Svetog Stefana praktično ne postoji "centar", piše Liza. "Tu je nekoliko razbacanih kamenih kuća i stara crkva. Oh, i dramatičan bazen na litici, sav u crnim pločicama", prenosi ona atmosferu slavnog letovališta.

Na pjaci, za rustičnim stolovima restorana, služi se pica i mediteranska predjela, a snalaženje u prvi mah nije lako jer nema oznaka na uličicama.

Upravo to je zaštitni znak "Aman Rizorta", slavnog hotelskog lanca koji je renovirao Sveti Stefan i pretvorio ga u najnoviju otmenu destinaciju. Verovali ili ne, u svetu postoji prava grupa zaljubljenika u ovaj stil letovanja, putovanja i odmaranja, oličen u Lizinom sagovorniku, Henriju Greju, menadžeru rizorta Sveti Stefan. U košulji, otkopčane kragne, i lakim letnjim sandalama, Henri opisuje kakav super šik zahtevaju gosti Aman Rizorta. Košulja je, naravno, besprekorno ispeglana, a sandale firmirane...

Ovde pročitajte nešto više o hotelu "Aman Rizort" i pogledajte očaravajuće slike. 

Zidovi su jednostavni, podovi od drveta ili kamena, ali kad stanete pod tuš u kupatilu osetićete da je kamen pod vašim nogama zagrejan, priča Henri. Nameštaj je jednostavan, napravljen je u Srbiji, ali od slovenačkog hrasta. U svakom prozoru svetli lampa - kao znak sećanja na ribarske žene koje su iščekivale pod njihovim svetlom muževe da im se vrate s mora. 

"Želeli smo da izgleda kao pravo selo, baš kao što je i bilo", opisuje dizajnerka Meri Lu Tomson. Ona je, inače, i dobitnica vrlo prestižne nagrade za dizajn, o kojoj više možete da pročitate ovde. "U Svetom Stefanu nećete naći dve iste sobe, a o svakom detalju vodili smo posebnu pažnju. Da li će ovde stajati stolnjaci ili ne, to je bila tema prave debate."

Uz detaljne opise doručka pod visterijom u Vili Miločer, Liza nije propustila da spomene i tri crkve na Svetom Stefanu: dve nose ime samog sveca, a treća je posvećena Preobraženju. One su sada ojačane, a unutrašnjost uređena. Stojeći na vratima najstarije, koja datira čak iz 1464. godine, Liza doslovno piše: "Slušajući šum talasa koji se lome o stene, mislim kako bih volela da sam se udala ovde. Mogu da zamislim neke veoma bogate porodice kako zakupljuju svih 50 soba i tako stvaraju zemlju čuda za venčanja", što je misao kojoj očigledno nisu mogli da se otmu i Novak i Jelena...

Magična formula je očigledno u kombinaciji vrhunske jednostavnosti i otmenosti kojom Sveti Stefan - ovamo možete doći na visokim potpeticama, ali ih morate ostaviti pred vratima...