Edukovana u 29 oblasti, tehnika i modaliteta, počev od herbalne medicine koju je diplomirala na Novom Zelandu do EFT-a i META-zdravlja, Jasmina Kovačev je međunarodno priznat trener, za sada jedini kod nas. Sebe smatra i studentom i učiteljem života. 

Rođena je u Beogradu, a odrasla u Novom Sadu, gde je diplomirala fitomedicinu. Poslednjih 20 godina živi na Novom Zelendu sa suprugom Ivicom, ćerkom Dunjom i sinom Nikolasom. 

“Fakultet koji sam završila nije bio moj izbor iako sam bila odličan student. To je često sudbina naše dece, da ne studiraju ono što im srce želi. Mnogi nikada i ne otkriju svoj talenat, svoj dar zbog kog su došli na ovaj svet. Na svu sreću, odlazak na Zeland otvorio mi je širok spektar neformalne edukacije, ne samo tamo, nego u celom svetu. Moja porodica me podržava u ovome što radim jer se vidi koliko me to ispunjava i koliko koristi imaju svi oni s kojima sam u kontaktu “, priča Jasmina. 

Na njenim čestim putovanjima u Srbiju obično je prati neko od članova porodice. Kako je to najčešće Nikolas, ona kaže da je zahvalna školskim vlastima koje imaju razumevanja za to što će on doživeti u zemlji svojih predaka. Jer, školsko znanje će nadoknaditi, a vreme s dedom i babom više neće moći. Nikolas inače odlično govori srpski i voli da kuva.

Na sledećoj stani pročitajte još zanimljivosti iz žiota i rada Jasmine Kovačev.

PageBreakJasmina je kao dete bila vrlo radoznala, a omiljena reč bila joj je zašto.

“Interesovalo me je sve oko mene na jedan dubok ali ipak dečji način. Kako funkcioniše svet oko nas, zašto je nešto ovako a nešto onako, gde je kraj sveta, šta je iza kraja, zašto je neko zdrav a neko bolestan, šta je tajna zdravlja, kako funkcionišu telepatija, moć uma...? Otac je obično imao mnogo više strpljenja i razumevanja za silna pitanja, dok je majka kao i većina naših majki bila pretrpana kućnim obavezama koje su je čekale kad dođe s posla“, priseća se Lisina sagovornica. 

Jedan od razloga što često dolazi u Srbiju jesu njeni roditelji, a drugi je njena lična potreba da na naše prostore prenosi znanja koja je sticala u svetu. Jasmina duboko veruje da su veoma potrebna baš ovde, a u dubini duše oseća da je to deo njene svrhe postojanja.

Pitamo je kako je odlučila da se bavi baš tim poslom, da li je to bila neka posebna životna situacija?

“Više situacija je predstavljalo zaokret u mom preusmeravanju. Jedna je sigurno iseljenje i spoznaja mogućnosti za edukaciju koja me je zanimala i obećavala odgovore na mnoga neodgovorena pitanja. Drugi značajan momenat je moj subjektivni doživljaj finansijskog kraha, kada sam tražila pomoć sebi radi svojih psihosomatskih problema koji su se razvili kao posledica. Pojavili su mi se mnogi simptomi kao što su nesanica, čvor u stomaku, povremeno lupanje srca… Koliko god da mi je na svesnom nivou bilo jasno kako je to samo još jedan izazov koji treba da prevaziđem, moje telo je reagovalo na način koji mi je bio totalno nepoznat – bilo mi je vrlo teško da budem u sopstvenoj koži. Tražila sam pomoć u konvencionalnoj psihoterapiji, NLP-u, hipnozi. Ništa od toga mi nije pomoglo, čak su neka iskustva bila zastrašujuća. Svaki pristup ima svoje mesto i ne znači da to što meni nije pomoglo, neće pomoći nekom drugom. Danas sam i sama NLP master, tako da ne negiram druge pristupe. Tek kada sam srela osobu koja je bila iskusni profesionalac u EFT-u ili Tehnici emocionalne slobode, osetila sam olakšanje i posle nekoliko tretmana ponovo bila ja, onakva kakvu sam sebe oduvek poznavala”, objašnjava Jasmina. 

EFT tehnika je njena osnovna transformaciona alatka, a sve naučeno pruža joj mogućnost da sagleda globalnu sliku i ujedno postigne preciznost. Ako je nešto zaboli, dovoljno je da uvidi vezu bola i onoga što ga je izazvalo, shvati zašto se to desilo i pomoću ove tehnike ukloni uzrok takve reakcije. Kaže da ne zna kako bi joj danas izgledao život bez EFT-a jer ga mnogo puta upotrebi svakog dana. Čak i kad naiđe misao koja joj se ne dopada, ona je “odradi” da svojom frekvencijom ne bi privlačila događaje slične energije.

“Pre neki dan me je pozvao sin sa Zelanda s molbom da radimo preko skajpa jer mu se pojavio sindrom odlaganja kada treba da svira klavir, a ispit ga čeka za mesec dana. Klavir je njegova ljubav i koliko god da sam se iznenadila što odlaže vežbanje, znala sam da se nešto dešava. Posle pola sata problem je bio rešen, jer smo videli gde je uzrok, otklonili smo ga i sada ponovo rado svira”, priča naša sagovornica.  

Koliko će kom polazniku pomoći ova tehnika, zavisi od toga koliko je primenjuje. 

"Što je više primenjujemo, razultati su sve fascinantniji. Pored emotivnog olakšanja, stiče se osećaj lakoće u telu, manje reagujemo na ono što nam je nekada izazivalo stres ili nas to više i ne dotiče, drugačije vidimo iste stresne situacije, prestaju mnoga bolna stanja, zdravlje se često popravlja, postižemo više od onog što smo želeli i čemu smo težili. Naravno da je profesionalna pomoć sasvim drugi kvalitet rada, ali zašto sam ne odraditi što više? Jedino ono što ne znamo ili što zalazi u suviše velike dubine, nekada i opasne dubine, treba raditi sa iskusnim sertifikovanim praktičarem “, objašnjava Jasmina. 

Lepota EFT-a je to što je kompatibilan sa svim pristupima, može se koristiti u svim oblastima života i upotrebiti s vrlo različitim spektrom znanja. Više informacija o tehnici može se pronaći na sajtu.

Jasmina rado citira Gandija koji je rekao: Mi sami moramo postati promena koju želimo da vidimo. 

„Svi želimo da se svet menja, da se drugi menjaju, ali prvo moramo krenuti od sebe. Mnogi bi hteli da promene svoju realnost, a ne kreću od sebe i svog uma. Uglavnom svi vodimo računa o higijeni tela, a koliko vodimo računa o higijeni uma koji kreira našu realnost? Ako ne znate odakle da krenete, tretman emotivno-mentalne higijene može vam biti prvi korak, a i najbrži način da osetite pravo značenje menjanja sebe i onoga što nam predstavlja blokadu“, tvrdi Jasmina Kovačev.

Tekst: Vesna Stanimirović