Tim naučnika sa Univerziteta Brajam Jang sproveo je istraživanje čiji su rezultati pokazali da ljudi, kada lažu u SMS porukama, duže pišu svoj odgovor. Pri tome, prave više izmena tokom pisanja, a poruke koje pošalju kraće od su onih koje obično šalju.

U ovom istraživanju, objavljenom u američkom časopisu "Upravljanje informacionim sistemima" u avgustu 2013, učestvovalo je stotinu studenata, a ispostavilo se da se na odgovor onih učesnika koji su pisali neistine čekalo oko 10 procenata duže u odnosu na one koji su pisali iskrene poruke.

Tom Meservi, profesor informacionih sistema na ovom univerzitetu, smatra da bi merenje vremena čekanja odgovora koji stiže u vidu SMS poruke moglo poslužiti kao svojevrstan detektor laži.

„Ljudi ne umeju lako da prepoznaju laž – uspevamo da detektujemo tek polovinu neistina“, rekao je profesor Mesevi. „Trenutno radimo na otkrivanju metoda koji bi nam pomogli da lakše uvidimo da li neko govori laži. Uspeli smo da, putem tehnologija,  identifikujemo znakove koje dobijamo od pojedinaca na način na koji ne bismo u komunikaciji licem u lice. Ipak, postoji mogućnost da ’sisteme laganja’ koji su otkrili one koji ne govore istinu tokom internet ćaskanja i razgovora putem SMS poruka primenimo na postupke otkrivanja laži u živom razgovoru.“

Tamara Sorak