Konfliktne situacije, bolest, strah da ćemo izgubiti posao, sve su to svakodnevni događaji koji čine našu realnost i ne možemo ih promeniti. Ono što možemo da promenimo jeste način na koji stres deluje na nas.

Po rečima naše sagovornice Branke Kordić, postoje tri zlatna pravila za savladavanje stresa.

Prvo pravilo: Povećanje kondicije, jer fizička aktivnost nije dobra samo za poboljšanje krvotoka već pomaže i pri lučenju hormona sreće. Kako će to uraditi svako neka izabere prema svojim željama i mogućnostima: trčite, igrajte, vozite bicikl ili rolere...

Drugo pravilo: Povećanje uživanja, radeći one male stvari koje vas čine srećnim, jer tek kada se osećate dobro u sopstvenom telu bićete zadovoljniji i tolerantniji prema osobama iz svog okruženja.

Treće pravilo: Promena načina mišljenja, što, znam, mnogima već u startu zvuči potpuno obeshrabrujuće, ali ako želite sasvim je moguće. Kako to uraditi? Za početak, promenite ugao gledanja i počnite sa uvođenjem pozitivnog razmišljanja, nasuprot negativnog. U praksi to izgleda ovako. Ako ženi nije dobro pa nedeljni ručak kuvaju muž i deca, uglovi gledanja izgledaju ovako. Negativan: Eto koliko sam bezvredna i nisam ni za šta, oni moraju da kuvaju ručak! Pozitivan: Divno je što žele da mi pomognu kad vide da se ne osećam dobro, pa ćemo onda svi zajedno uživati u ručku - objašnjava Branka Kordić.

PageBreak

Poremećaj sna, poremećaj apetita (povećan ili smanjen), bolovi u mišićima, problemi sa pamćenjem i koncentracijom, seksualna disfunkcija, neke vrste neplodnosti - sve su to znaci stresa.

- Ljudi su spremni da rade na sebi i pohađaju razne radionice. Ali kada se one završe, svako nastavi da živi svoj život i kaže sebi: „Od sledećeg ponedeljka ću da krenem sa fizičkom aktivnošću, od utorka ću sebi obezbediti sat vremena uživanja”, ali taj utorak nikada ne dođe. Zato je potrebno izabrati radionice koje pružaju mogućnost savladavanja jednostavnih tehnika i obezbeđuju dugotrajno uživanje i kod kuće. Cilj takvih radionica je aktiviranje „unutrašnjeg deteta” koje je sklono uživanciji i koje je često „zaključano” unutra, a to onda bude i najbolji odgovor za prevazilaženje stresnih situacija - savet je Branke Kordić.

Ako se posvađate sa bračnim partnerom ili kolegom, čim prepoznate prve znakove besa (a to svako od nas nepogrešivo zna) trebalo bi da iskoristite trenutak i kažete: „Tajm-aut! Sada prestajem sa svakim razgovorom i komunikacijom jer sam jako besna!” Kada ste ljuti spremni ste da vređate i ne čujete sagovornika, a to nikome nije korisno. Sagovorniku i sebi dajemo mogućnost da se situacija ohladi i da „hladne glave” porazgovaramo o temi koja je uzrok svađe.

- Kada osetite bes možete primeniti jednostavnu tehniku disanja. Sedite i sa dubokim udahom što jače stegnite pesnice a sa izdahom ih pustite. Ovo ponovite tri puta i bes će popustiti. Ili jednostavno dohvatite prve stare novine, izgužvajte ih i ubacite u kantu. Pokušajte - dok ne „pobedite”. Ovim načinima naučićete da uočavate osećanja drugih i da prepoznajete i cenite svoja - savetuje naša sagovornica.

Tekst: Vesna Stanimirović