Na svako pitanje brojevima od 1 do 5 odredite u kojoj se meri svaka tvrdnja odnosi na vas (broj 1 znači da se s tvrdnjom uopšte ne slažete, a 5 da je potpuno prihvatate). Da li ste zlopamtilo, otkrijte u Lisinom testu.

S Razlike u mišljenjima još su izraženije ako o njima razgovaram sa porodicom.
V Članovi moje porodice vrlo lako mogu da me povrede.
C Kad se dogode nesuglasice u porodici, jedni prema drugima odnosimo se s poštovanjem.
S Radi mira u kući, prihvatim ono što mi kažu ukućani.
V Tokom porodičnih svađa najvažnije mi je da drugi prihvate moje mišljenje i da moja bude poslednja.
C Za vreme porodičnih svađa potpuno sam mirna i staložena.
S U stanju sam da rešim porodične nesuglasice ili ih ignorišem.
V Ne prihvatam kritike koje mi upućuju ukućani.
C Svaku svađu u porodici uspemo da rešimo razgovorom.
S Izbegavam da razgovaram o osetljivim temama s porodicom.
V Nakon porodične svađe još dugo osećam ljutnju i jad.
C Nije mi problem da se izvinim članovima porodice.

Rešenje:

Saberite zaokružene bodove i to odvojeno za tvrdnje označene slovima S, V i C. Ono slovo koje vam je donelo najviše bodova opisuje vaš karakter. Pročitajte tekst uz svoje slovo i potrudite se da izgradite bolje odnose u porodici.

Najviše bodova za S-pitanja:
Ili rešavate sukob u porodici ili ga ignorišete. Zatvarate oči pred razlikama u mišljenjima i pravite se da ih ne primećujete. Ponekad je to zaista dobro, jer smatrate da ne treba od muve da pravite slona. Opasnost je u tome što ono važno ostaje neizgovoreno, a javlja se i određena doza napetosti u  odnosima sa članovima porodice.

Savet:Budite iskreni u odnosima sa najbližima. Što duže ostanete prijateljski raspoloženi i puni poštovanja prema njima, razlike u mišljenjima neće prerastati u žestoku svađu.

Najviše bodova za V-pitanja:
Skloni ste preteranim reakcijama i lako se naljutite te se stalno osećate napadnuto i povređeno. Mnogo se toga dogodilo u prošlosti, što do danas niste uspeli da rešite.

Savet: Nemojte toliko uzimati k srcu kritike koje vam upute članovi porodice. Oni vam žele najbolje. Ako im budete opraštali, osećaćete se mnogo bolje, bićete bezbrižniji i živećete u harmoniji. Međutim, pomirite se s njima radi sebe, a ne zato što su to oni zaslužili. Već sama želja da im oprostite stvoriće u vama dobar osećaj i biće vam mnogo prijatnije.

Najviše bodova za C-pitanja:
Obično ste vrlo konstruktivni u porodičnim nesporazumima. Znate da ne morate baš uvek da budete u pravu, pa ste vrlo fleksibilni. Mudro! Članovi porodice tada nemaju toliki osećaj da moraju da se brane i spremniji su na kompromise. Ako i ostali budu podjednako konstruktivni u razmiricama poput vas, velike su šanse da se stvore harmonični porodični odnosi.

Savet: Teško je poverovati da baš svi u porodici imaju pomirljiv karakter poput vas. Pazite da ne upadnete u zamku preterane popustljivosti!