Često shvatimo da u svom domu imamo previše stvari koje nam više nisu potrebne i nemaju nikakvu svrhu, ali odlažemo obavezu da to bacimo i nalazimo opravdanja, poput onoga da nemamo vremena ili da smo previše umorni. Možda i jesmo, ali ako izgovore uvek tražimo iznova, to znači da je naš um savladao strah, piše Lovesensa.

Ako imate punu garažu starih, bespotrebnih stvari i ako bežite od trenutka kada ćete ih se rešiti, uz izgovore da će vam nešto od toga nekada zatrebati, to je zbog straha stvorenog usled osećaja nedostatka sigurnosti.

Kako je spavao Leonardo da Vinči: 4 sata sna za dubinski odmor

Mislite da sve stare stvari držite kako biste sačuvali uspomene od zaborava? Verujem da se ipak plašite nedostatka ljubavi. Vi ste emotivno povezani sa predmetima koji nemaju nikakvu svrhu, pa vas čak mnogi među njima ne vezuju za neka lepa sećanja? To je znak da se plašite gubitka sigurnosti i osećaja ušuškanosti koji vam te stvari pružaju. Ako gajite ovakva osećanja, moguće je da ste u problemu.

Možda ne želite da se odreknete stvari koje ste nekada skupo platili, ali te stvari više nemaju vrednost čim ih više ne upotrebljavate. Vi se jednostavno plašite da ćete bacanjem tih stvari izgubiti sebe i da više nećete biti ista osoba. Međutim, istina je da ćete - ako ih se rešite - prodisati i osetiti novi doživljaj slobode.

Iako mislimo da nam ovi predmeti pružaju sigurnost, samopouzdanje, snagu i pozitivne misli, oni ne nose ništa od toga. Oni samo izazivaju novi ciklus strahova koji se ne završava.

Kao rešenje za ovaj problem, predlažem sa se sa svojim strahovima suočimo na drugačiji način, umesto što gomilamo stvari. Glavno rešenje jeste da se suočite sa strahom i da bacite sve stare predmete koji vam više ne koriste. Međutim, to je jednostavno reći, ali u praksi je pomalo drugačije. Ako nemate za to snage, pokušajte da se rešite strahova na sledeći način:

1. Saznanje da imate strah jeste savršen početak da ga se rešite.

2. Nemojte bežati od straha i tražiti utehu u kupovini stvari ili ukusnoj hrani, već se sa njim suočite.

3. Smejte se svojim strahovima - oni su samo ružni ostaci vaše prošlosti koji vas neće povrediti, smejte im se i to će učiniti da se osećate snažnije.

4. Sprijateljite se sa svojim strahom - sada on više ne vlada vama, već vi njime. Držite konce u svojim rukama i uspevate da odolite iskušenjima.

Psiholozi otkrivaju kako da sačuvate brak: ovo je RAZLOG BR. 1 za razvod

Na kraju ćete shvatiti da ste to još uvek vi, samo slobodniji i bez tereta, spremni da se suočite sa svim teškoćama. Videćete da ste dobro i da znate da kontrolišete sebe i svoje strahove, a to vredi više od bilo koje imovine.

Priredila: Teodora Andrić