Kada ceo život ne biste radili ništa drugo osim čitanja knjiga, gledanja filmova i slušanja pesama posvećenih ljubavi, ne biste stigli da savladate ni delić obimnog materijala.

Kada biste nekim čudom i uspeli, pitanje je da li bi vam išta bilo jasnije kad je reč o ovoj temi.

Najveći umovi su pokušali da je definišu, a potraga za odgovorima ne jenjava ni danas. Pitanje "Šta je ljubav?" jedan je od najčešće traženih pojmova na Guglu. Pokretač svega često je i izgovor za sve. Još jedna u nizu reči koje smo obezvredili i uprljali tu je da opravda naše loše postupke. Varamo, ali volimo. Ludi smo od ljubomore, ali to je znak da volimo, zar ne?

I ubijamo "jer volimo". Kad ni najveći filozofi nisu uspeli da je do kraja objasne, nije čudno što smo mi obični ljudi zbunjeni. Što ne umemo da je prepoznamo kad nam je ispred očiju, a padnemo na prazne reči i obećanja izgovorena u njeno ime.

Ljubav je kompleksan pojam, obojen individualnim značenjem, pa možda i ne treba da se trudimo da je definišemo, kaže sagovornica psiholog Milena Vujović. Ali, postoji jedna stvar na koju treba da obratite pažnju sledeći put kad se zapitate da li vas partner zaista voli, a to je da li vam iskustvo ljubavi donosi tugu ili sreću.

"Treba prepoznati da li smo mi pored partnera srećni, kao i on pored nas, da li ta ljubav ulepšava naš život. Ako je odgovor da, onda je ljubav prava. Kao kada zalivate cvet, pa on raste i biva sve lepši. Prava ljubav isključuje lošu nameru. Dokle god imamo dobre namere prema partneru, ljubav ima neke šanse. Ali, kada počnemo namerno da povređujemo jedno drugo, bez iskrene komunikacije o tome, ljubav je krenula nizbrdo", primećuje Vujovićeva.

VIŠE: Numerologija emocija: izračunajte njegov ljubavni broj

Psiholog Suzan Kraus Vitburn napravila je listu znakova koji pokazuju da vas partner voli.

Među 11 obećavajućih signala su sledeći:

  • želi da provodi vreme sa vama
  • veruje vam
  • pokazuje interesovanje za događaje u vašem životu
  • pomaže kad vam je pomoć potrebna
  • poštuje vaše stavove
  • uključuje vas u proces donošenja odluka
  • dodiruje vas
  • gleda vas
  • voli da priča o zajedničkoj prošlosti
  • brani vas kad vas neko kritikuje
  • čini da se osećate dobro u svojoj koži

Ne možemo očekivati da uvek teče med i mleko i da svakodnevno živimo ljubav iz bajke. Ali, da li su sve prave ljubavi tužne, kako nas je uveravao Đole Balašević?

Ljubav je za hrabre... pročitajte na drugoj strani teksta!

PageBreakDa li su u pravu svi oni koji tvrde da ljubav mora da boli?

"Naravno da jake pozitivne emocije nose sa sobom i jake negativne. Jače ćemo se ljutiti i više će nas povrediti neko koga volimo. A nesporazumi su neizbežni, te su i povređivanje i razočaranost sastavni deo ljubavi. Važno je samo da oni ne oboje sve što je u ljubavi lepo i da se bol i njegov uzrok komunicira kako bi partneri radili na tome", upozorava psiholog.

Ukoliko vezu sa partnerom doživljavamo kao mučnu, trebalo bi da se zapitamo zašto pravimo takve izbore. Koreni su obično u detinjstvu, kaže naša sagovornica.

"Ako je odnos sa roditeljem bio distanciran, naučićemo da je ljubav hladna. Ukoliko roditelj često nije bio prisutan, fizički ili psihički, tražićemo ljubav u kojoj nas partner često isključuje iz svog života. Ako smo bili prezaštićeni, naučićemo da ljubav podrazumeva da se neko previše bavi nama, uključujući i posesivnost i ljubomoru. Nesvesno težimo da ponovimo obrasce iz detinjstva, makar to podrazumevalo i patnju. Takvu ljubav osećamo kao najsnažniju, kao 'pravu'. I onda želimo da se partner promeni i da prestane da nas povređuje, kao što smo želeli da se promeni roditelj", objašnjava Vujovićeva.

U traženju odgovora na pitanje da li nas partner zaista voli, um mogu zamagliti mnogobrojne predrasude koje prate ljubav. Uverenje da ćemo umeti da prepoznamo pravu ljubav kad je osetimo jedna je od najčešćih koju nam serviraju romantični filmovi.

"Mnogo je pogrešnih predstava o ljubavi. Ljubav je bezuslovna; Ako me voli, voleće me bez obzira na sve što kažem ili uradim; Za ljubav se mora žrtvovati; Ako me voli, uradiće to za mene, neke su od najopasnijih", kaže psiholog.

Mada ponekad izgleda da je lakše živeti u neznanju i ne baviti se time da li nas partner voli, istina je uvek bolja. Čak i kad boli. Jer, činjenica da smo poklonili srce pogrešnoj osobi kad-tad će nam se obiti o glavu.

VIŠE: 6 tajni srećnih ljubavnih veza: koje su rečenice značajnije za ljubav od "Volim te"

"Ljubav je za hrabre. U svakom trenutku moramo biti spremni da iskreno komuniciramo. Po mom mišljenju, nema situacije u kojoj je bolje biti neiskren. I umirućeg partnera treba da uvažimo istinom. Istina je uvek u vazduhu. Čak i kad je neizgovorena. Samo što tada predstavlja teret. Ne treba nam teret u životu. Budimo hrabri i slobodni u ljubavi", poručuje psiholog.

Jedan od važnih faktora za harmoniju u vezi je potreba za bliskošću i distancom, otkriva Vujovićeva.

"Ukoliko su te potrebe približno jednake kod partnera osetiće se harmonija. Neki partneri vole svuda da idu zajedno i to ih čini srećnim. Drugi vole da imaju mnogo individualnih aktivnosti, a onda se u nekim momentima spajaju i uživaju razmenjujući iskustva. Ali, ako bi "ona" da provodi više vremena sa njim, a "on" oseća da ga to guši ili obrnuto, nemamo dobitnu kombinaciju", ističe psiholog.

Autor: Marija Dedić

Izvor: Novosti