Usamljeni su i osećaju teskobu zbog razdvojenosti

Kad, na primer, ostavite psa samog kod kuće, on je uznemireniji nego što to možda i primećujete! Pas ne zna kada ćete se i hoćete li se uopđte vratiti.

Kada idete na posao ili negde drugo gde ga ne možete voditi sa sobom, svom malenom dlakavcu ostavite neku zabavu poput igračaka ili ga pre odlaska izvedite u dužu šetnju što će ga izmoriti pa će vreme skratiti spavanjem. 

VIŠE: Naučno dokazano: ovo su tri najagresivnije rase pasa

Nedostaje im stimulacija

Psi su izuzetno društvena bića i kada nemaju interakciju s ljudima ili drugim psima njihovo stanje slično je vegetiranju. I oni, poput ljudi, vole da stiču nova iskustva, istražuju nova okruženja, komuniciraju s drugim pripadnicima svoje ili ljudske vrste... 

Zato kad god možete nadoknadite svom mezimcu vreme koje je proveo sam kod kuće, u statičnom okruženju. Izvedite ga u dugu šetnju da se istrči, igrajte se s njim bacajući mu štap koji vam mora doneti nazad, za vikend idite s njim u šumu ili već gde u prirodu gde će moći da istražuje... Možete i da organizujete pseću žurku na koju ćete pozvati prijatelje koji imaju pse. Zanimljiva ideja! 

Ako živite sami u kući s ograđenim dvorištem, na ulazna vrata možete ugraditi vratašca kroz koja će pas, kad se zaželi, izići sam u dvorište. Ostavljajte mu i raznolike igračke koje mu neće brzo dosaditi, poput onih gumenih koje sviraju. 

VIŠE: Praktičan izum za vlasnike kućnih ljubimaca: ležaljka za mačke

Zbog osećaja dosade postaju "zločesti"

Kada je usamljen, psu je dosadno, a dosada može rezultirati njegovim "zločestim" ponašanjem. Ne ostavite li mu nešto što će ga okupirati, sam će naći zabavu koja se njegovom vlasniku možda neće svideti – žvakaće predmete, lavežom uznemiravati susede, pa možda čak i obaviti nuždu gde ne bi trebalo.

Izvor: Zadovoljna