Talas fotografija hiperseksualizovanih fotografija devojčica samo je jedan od razloga što je francuski Senat juče izglasao amandman zakona o ženskim pravima kojim se zabranjuju takmičenja u lepoti za sve mlađe od 16 godina.

Senat je novu meru, kao amandman na zakon o ženskim pravima, odobrio 18. septembra 2013. godine sa 197 glasova „za“ i 146 „protiv“, a uskoro će se izjasniti i Donji dom Parlamenta.

Izbori za mis popularni su u manjim gradovima u Francuskoj, mada mnogo manje nego što je to slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, u ovoj zemlji nema rijaliti programa poput američkog “Todlers end tijaras” (Toddlers & Tiaras”) u kojima nastupaju ekstremno mlade takmičarke. Upravo da bi sprečila produkciju takvih programa, Francuska je na putu da zakonom zaštiti devojčice od preterane seksualizacije.

“Na devojčicu između 12. i 16. godine deluje ekstremno destruktivno ako joj majka kaže kako je važno da bude lepa”, rekla je konzervativna poslanica Šantal Juano, koja je i zastupala ovaj amandman. “Borimo se za to da majke ćerkama kažu kako je važno ono što imaju u glavi.”

Na fotografiji uz ovaj tekst je Savana Džekson, takmičarka u američkom izboru za mis koju majka prijavljuje od 10. meseca njenog života. Od druge godine, koristi i hemijska sredstva za potamnjivanje tena. “Razgovarala sam sa našim lekarom i on me je uverio da su ta sredstva stoprocentno bezbedna za mladu Savaninu kožu”, objašnjava mama Lorin Džekson. “I druge takmičarke to rade pa ne želim da se moja ćerka nađe u neravnopravnom položaju.”