Samo 32 odsto roditelja dece do tri godine u Srbiji koristi auto-sedište za svoje mališane, a čak 90 odsto njih nepravilno ga postavlja u automobil, pokazalo je istraživanje Svetske zdravstvene organizacije.

1. Deca češće stradaju kao putnici u automobilu nego kao pešaci.

Najveći razlog za to je neinformisanost, a pravo iz tog razloga kampanji "Bezbednost nikada nije na odmoru“ priključio se i srpski automobilista Dušan Borković. "Poslednjih desetak godina u Srbiji i Evropi deca češće stradaju kao putnici u automobilu nego kao pešaci. Najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava na kratkim putovanjima, na samo nekoliko kilometara od kuće", dodaje se u studiji.

Iako zakon jasno definiše da je upotreba auto-sedišta obavezna za decu do tri godine, mali broj roditelja zaista vezuje decu tokom vožnje. Prema rečima Ivane Mihajlović, instruktorke za dečija sedišta iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, roditeljski izgovori počinju još pri izlasku iz porodilišta.

VIŠE: Novi izum za parkiranje: praktična montažna garaža za vaš automobil (FOTO + VIDEO)

2. Deca koja nisu od rođenja u auto-sedištu kasnije češće pokazuju otpor ka istom.

"Beba im se čini premala za auto-sedište, a neki medicinski radnici podržavaju i insistiraju na tome da dete mora ležati na ravnom. Poluležeći položaj u auto-sedištu potpuno je bezbedan za zdravo novorođenče i jedini ispravan način prevoza - suprotno smeru vožnje u poluležećem položaju. Deca koja nisu od rođenja u auto-sedištu kasnije češće pokazuju otpor, plaču i bune se, što neki roditelji ponovo iskoriste kao izgovor za nekorišćenje auto-sedišta. Kad je reč o bezbednosti, kompromisa ne sme biti". 

3. Ne postoji sigurna opcija ua vožnju osim u auto-sedištu.

"U kolima, ma koliko dete protestovalo, ne postoji sigurna opcija za vožnju, osim u auto-sedištu", objašnjava Mihajlović. Centar a u nekoliko navrata je organizovao besplatan pregled dečjih sedišta u najvećim gradovima Srbije, a od oko 150 provera u 90 odsto slučajeva sedište nije bilo pravilno montirano.

VIŠE: Čudesna moć života: Beba Lili preživela je 13 sati u automobilu koji je sa mosta sleteo u reku

Izvor: Kurir