Sadašnja generacija osmaka mogla bi da bude prva generacija koja će polagati veliku maturu po novom konceptu u maju 2019. godine.

Pomoćnica ministra prosvete prof. dr Zorana Lužanin, rekla je novinarima da će po svemu sudeći biti pomerena velika matura za školsku 2018/2019 godinu, pod uslovom da prosvetne vlasti završe koncept do septembra iduće godine, piše "Politika" 15. decembra 2014. godine.

– Generacija koja upisuje prvi razred srednje škole mora od početka da bude upoznata sa tim kako će da izgleda matura koju će polagati na kraju školovanja. U zakonu ćemo samo da definišemo godinu, a potom će biti formiran tim koji će da se bavi konceptom mature, odnosno koliko će i koje predmete đaci polagati. Time se ne bavi Ministarstvo, već zavodi, a predlog na kraju usvaja Nacionalni prosvetni savet – rekla je dr Lužanin.

Na pitanje kako će konkretno izgledati velika matura, jer već postoji predlog Ministarstva prosvete po kojem se prijemni ispiti za fakultete ukidaju, a matura će služiti kao ulaznica na Univerzitet, ona je odgovorila da su sve opcije otvorene i da je prvi korak da se čuje šta kažu učenici, nastavnici i fakulteti, kao i iskustva zemalja iz okruženja.

Tekst: S. G.