Nakon berbe dolazi do značajnih promena hemijskog sastava voća i povrća. Promene ugljenih hidrata vezane su pre svega za razgradnju skroba u šećer (pozitivne kod voća i nepoželjne kod krompira), konverziju šećera u skrob (nepoželjne kod graška i kukuruza šećerca, pozitivne kod krompira), te razgradnju skroba i šećera do ugljendioksida i vode. Osim toga, dolazi do promene pigmenata usled čega se menja boja, a menjaju se i drugi sastojci što dovodi do promene hranljive vrednosti proizvoda.
Prednost uvek dajte regionalnim proizvodima. Ako kupujete proizvode s vašeg podneblja, zasigurno ćete dobiti bolji kvalitet proizvoda. Ove sveže namirnice najčešće su manje hemijski obrađene od voća i povrća koje se pre transporta obično tretira raznim hemijskim preparatima.
Bundeva i razne vrste kupusa i korenastog povrća najukusniji su ukoliko se uberu zreli i ako se konzumiraju u sirovom stanju. Za sve one koji u svojoj bašti nemaju baš ove vrste povrća, alternativa su pijace i prodavnice organski gajenog povrća.
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka