Biljke s mirisom limuna
Ako bismo želeli letu da pripišemo i neki aromatični osvežavajući epitet, pravi izbor svakako bi bio „limun“. Nijedan drugi plod nema takvu aromu za osveženje i letnju lakoću.
Voćkasta nota lako može da se nađe u biljnom svetu: zlatolisni timijan, divlji čubar (Satureja montana ssp. citriodora), limun-trava – cvetovi odnosno listovi ovih biljaka imaju miris i aromu citrusa. Intenzitet pri tom varira od vrlo nežnog do veoma snažnog ukusa limuna.
„Limun-vrbena, Aloysia citriodora, najbliža je po aromi originalu”, kaže Bernd Ditrih iz rasadnika začinskog bilja „Siringa”. Da biste mogli da isprobate ukus celog buketa, Bernd savetuje da uberete listiće pre cvetanja, najbolje u jutarnjim satima, čim nestane rose.   S izuzetkom limun-trave začinskim biljkama nije potrebno hranljivo zemljište.
„Ako je zemlja previše nađubrena, biljke energiju usmeravaju u rast, a ne u aromu“, objašnjava ovaj ekspert za začinsko bilje.
Citrusna aroma nije poznata samo u svetu začinskog bilja: i neke cvetnodekorativne vrste šire opojni miris limuna sa svojih cvetova. To su pre svega sorte mirisnih muškatli (npr. „Lemon Fancy", „Citronella", „Queen of Lemons"), kadifice, hemerokalisa, kao i različite sorte ruža - dovoljno da napravite citrusni kutak u svojoj blizini.
Kada neko priča o mirisu limuna, uglavnom misli na onaj miris koji imaju njegova kora i cvet. Za to treba zahvaliti eteričnim uljima, citralu, cineolu i linonu. Ove blago nestabilne materije proizvode i druge biljke. Često se sreću, na primer, kod familije usnatica (Labiatae), u koje se ubraja veliki broj začinskog bilja. Eterična ulja služe biljkama kao zaštita od štetočina, ali i kao materija koja privlači korisne insekte radi oprašivanja.

Limunada gasi žeđ na poseban način: operite punu šaku listića matičnjaka i prokuvajte ih u malo vode. Procedite, dodajte 2 kašike šećera i sok isceđenog limuna. Nalijte litrom kisele vode i servirajte s kolutovima limuna.