Peršun

Na otvorenom polju peršun se gaji zbog zadebljalog korena a u zaštićenom prostoru zbog listova. Tehnologija gajenja na otvorenom polju ista je kao proizvodnja šargarepe.

PROČITAJTE JOŠ: Praktičan i jeftin način gajenja paradajza: kako da razmnožite paradajz iz zaperaka (SAVETI)

U plastenicima se gaji bez grejanja ali se mora pokriti agrotekstilom. Proizvodi se direktnom setvom semena i iz rasada, a najbolje rezultate daje ukoliko se proizvodi kontejnerski rasad ili rasad u saksijama. Setva se obavlja u avgustu i septembru, rasađivanje u oktobru i novembru a ubira se u toku zimskog perioda. Razmak je isti kao kod mrkve.

Lišće je moguće dobiti i iz izvađenog korena peršuna i to na sledeći način: peršun se sa otvorene njive vadi krajem avgusta i sadi u tunele ili leje gde ubrzo počinju da rastu mladi listovi. U tunelu/leji potrebno je održavati temperature 10-15°C, umereno zalivati i često provetravati jer, u suprotnom, dolazi do truljenja.

Izvor: Organicnet