Ako besemenih lubenica nema u ponudi na tržištu, savetujemo vam da iduće godine u vašoj bašti zasejete ili rasadite par vreža besemenih lubenica. 

Ali, imajte u vidu da se setvom besemenih lubenica javljaju dva problema.

Besemena lubenica je triploid sa veoma tvrdom semenom ljuskom. Zbog takve ljuske klijavost je otežana i stoga toj fazi treba posvetiti veliku pažnju. Da bi bilo uspešno klijanje i nicanje u tim fazama, potrebno je konstantno održavati visoku temperaturu od 28 do 30 stepeni i visoku vlažnost vazduha. Nicanjem biljke, temperaturne uslove vratiti na normalu (20 stepeni).

VIŠE: Lubenica leči depresiju + 4 sjajna razloga da uživate u ledenim kriškama ovog voća

Stručnjaci preporučuju odsecanje grickalicom dva ramena koja se nalaze na vrhu semenke, kako bi klica lakše izašla iz semena. Ako se izostavi jedan od ova dva postupka, klijanje će biti slabo i usporeno.

Drugi problem je u oplodnji. Za oplodnju besemene lubenice neophodna je normalna (sa semenom) sorta lubenice, čiji polen će obaviti oplodnju, pošto je polen besemene sterilan.

Rasađivanje se obavlja tako da u jednom redu na svaka četiri struka besemene dođe jedan sa semenom, kao oprašivač. Istraživanja su pokazala da insekti lete pravolinijski i da je najbolja oplodnja ukoliko se rasađuje na ovaj način. 

Od hibrida besemenih lubenica najzastupljeniji su: 

  • "gipsi F1"  
  • "dark star F1"

Autor: V. N.

Izvor: Novosti