Uzgoj povrća jedna je od najzahvalnijih stvari koje možete učiniti za svoju porodicu. Povrće uzgajano u vašem povrtnjaku ima bolji ukus i bogatije je hranljivim sastojcima od kupovnog povrća zato što možete da ga uberete istog dana kada poželite da ga koristite, ili da ga konzervirate kada je najzrelije.

Postoji veliki broj biljaka koje možete zasaditi u vašu baštu ili na vašu terasu, ali pogledajte nekoliko biljaka koje su odlične za započinjanje vaše prve bašte.

Boranija je jednostavna biljka za uzgoj i idealna je za vaše prve korake u baštovanstvu. Teži deo je utvrditi da li je seme koje imate niske ili čučave sorte, ili visoke. Ako je u pitanju niska boranija jedino šro treba jeste da je zasadite na oko 1.5 cm dubine i dobro je zalivate. Kod visoke boranije potrebno je da dodate potporu kako bi rasla uspravno. Boranija niče oko 45 dana nakon što ste je posejali a više o setvi boranije pročitajteovde.

Krastavac ili tikvice takođe su jednostavni za sadnju. Postarajte se da seme stavite na dubinu 3 puta veću od prečnika semena, jer seme može biti veliko. Za nedelju dana biljka će biti već 2.5 cm visoka. Ako presađujete napravite rupu veličine korena a zatim nežno orežite koren i postavte ga u rupu. Dobro zalijte. Ove biljke mogu zaista da porastu tako da ih sadite na rastojanju od 30 cm. Plod se formira oko 30 dana nakon sadnje a sveže krastavce i tikvice možete jesti već nakon 60 dana.

Paradajz može da vam zada glavobolju prilikom odabira sorte jer ih ima zaista mnogo. Kako da odaberete pravu sortu pardajza pročitajte ovde.Najraniji termin za sadnju je sredina maja, a najbolje je da rupe koje iskopate budu dubine oko 30 cm. U njih nalijte dosta vode, sačekajte da je zemlja upije, a zatim ga duboko zakopajte. Nakon nekoliko meseci trebaće vam potpora za paradajz, pogotovo kada stigne rod.

Spanać i zelena salata idealne su za vaš prvi povrtnjak. Sadi se u rano proleće ili kasno u jesen u rastojanju oko 40 cm a kako da pravilno zasadite zelenu salatu pročitajte ovde. Ove biljke se seju u vlažno zemljište a niču za 6 do 8 dana.