Ovaj predlog se može smatrati izuzetnim po ideji, pa kada je takva situacija, što se retko događa, dozvoljeno je da se uklone postojeće drvo i živa ograda. Kao što se vidi, ovde je predviđen drveni plato u dva nivoa, s tim da je prvi nivo u ravni s prizemljem, što omogućava da se iz dnevne sobe izlazi direktno na terasu. 

Na tom nivou je postavljena garnitura za sedenje. Na drugom, nižem nivou napravljen je četvrtast otvor kroz koji prolazi stablo posađene katalpe, jedne od najlepših vrsta ukrasnog drveća, čije lišce je veliko, srcolikog oblika i koje u ovom slučaju pravi najlepši prirodni suncobran, ispod koga je postavljena ležaljka.

Sa ove drvene „palube“ može se sići uskim stepeništem uz samu kuću, s jedne strane i drugim stepenicama, različitih dimenzija (širine) na drugom delu, koje mogu poslužiti i za sedenje ako se na njih postave udobni jastučići. Deo između stepenica je pretvoren u leju, dok je druga pravougaona, s druge strane, uz ogradu. U lejama dominiraju dve boje cveća: ružičasta i bela, pa tako od marta počinju da cvetaju beli narcisi i roze prolećne anemone. 

Tada počinju da pojavljuju svoje cvetove i razne perene, a bude se i cvetovi šiblja. U maju su tu lepi beli cvetovi velikih ukrasnih žbunova (deucija). Njima se pridružuje, početkom leta, patuljasta bela lavanda, koja sporo raste pa se stoga uzgaja u uskim lejama. U julu iznad njih cvetaju zanimljivi loptasti cvetovi ukrasnog luka crveno-ljubičaste boje. 

Od avgusta pa sve do oktobra baštu krasi ružičasta gaura. Njoj se s belim cvetovima kao pokrivač tla pridružuje sedum, poznat u narodu kao „debela koka“, a između njih jedna od najlepših ukrasnih trava, kineska šaš, s belim cvetovima u obliku pera i visoka preko jednog metra, koja doprinosi ukupnoj lepoti.

Pogledajte skicu predloga i spisak biljaka u našoj galeriji slika.

Dragana Tucović Baranac,
pejzažni arhitekta

LepaiSrecna U ovom bogatom pejzažnom uređenju dominira katalpa ispod koje je pravo cvetno more: lavanda, narcisi i sedum...