Planirana zelena površina koja je potpuno je neuređena smeštena je pored kuće koja prosto vapi za zelenilom ne bi li je delimično zaklonilo, a s druge strane i oplemenilo zapušteno dvorište.  

Treba reći da je i najmanje zelenilo koje posedujemo pravo bogatstvo i da ga možemo svojim umećem, a zatim i pravilnim održavanjem pretvoriti u pravi mali raj.

Da bismo u nekom prostoru zaista mogli da uživamo lišeni svih nepoželjnih pogleda u svom porodičnom miru, ali i druženju, najbolje je vrt zakloniti adekvatnom ogradom.

U ovom slučaju živa ograda od tise je s gornje strane formirana u veoma zanimljivom talasastom obliku (legenda sa planom i spisak biljaka su u galeriji). Posredi je muški oblik „Hilli“ koji ne plodonosi, pa smo mirni kada je reč o crvenim otrovnim plodovima tise. Mora se priznati da je onaj ko je orezivao ogradu tako da izgleda kao da gledamo u zelene talase, i to jedna duža, a druga kraca na dužini od 17 metara, zaista vešt, te je uspeo da sasvim potisne monotoniju fasade. Još nešto je ovde zanimljivo i prilično neuobičajeno. S gornje strane, iza žive ograde prema granici placa, posađeno je raznobojno cveće. To se veoma retko dešava, a deluje veoma efektno.

U delu prema komšijskom dvorištu postavljena je moderna drvena ograda i ofarbana u boju fasade. Leja desno je gotovo kvadratnog oblika i delom je ušla u stazu (suzila je), dok je ostali deo proširen i pretvoren u travnjak, a u proširenom popločanom delu smeštena je garnitura za odmor sa suncobranom. Kako su cvetne leje male, preporučljivo je da se potpuno popune cvećem i tako tokom celog vegetacionog perioda izgledaju kao cvetni tepih, u ovom predlogu s dominacijom roze, belih i plavih tonova.

Tu su od proleća raskošno rascvetane ukrasne stubaste trešnje. Pored lala, posebno su zanimljive mnogobrojne šarene margarete. Krajem maja cvetavaju bele i roze ruže. Kao što je naglašeno, postoje i tri šahta koje su lisnodekorativne perene potpuno pokrile. Leto je, pored kineske šaši, u znaku lavande i zvezdana koji cveta do oktobra. 

LepaiSrecna Zaboravite jednoličan, ravan zeleni "zidić" oko dvorišta. Živa ograda danas može biti pravi skulptorski materijal u rukama veštih baštovana.