Nekada su muškatle, nazvane još i pelargonije (Pelargonium), mamile samo osmehe svojih obožavalaca, a mnogi su se  jednostavno zasitili njihovih cvetova karmincrvene boje.

Međutim, ova biljka je odavno već doživela svoj veliki „kambek”, pa danas imamo priliku da uživamo u mladalačkim sortama i mnoštvu njihovih varijeteta. Cvetovi koje krasi jednostavnost imaju svoju draž isto kao i puni cvetovi, gde samo jedna stabljika liči na raskošan buket s mnoštvom pojedinačnih cvetova. Pozitivne poene ove lepotice sakupile su i svojom robustnošću. Iako vole dosta sunca, hranljiv supstrat i dosta zalivanja, kao i nedeljno prihranjivanje tečnim đubrivom, muškatle vam neće uzeti za zlo ako zaboravite jednom da ih zalijete.

S visokom temperaturom ove biljke koje poreklo vode iz Afrike nemaju nikakav problem. Čak i kada preko leta bude hladnijih perioda, viseće pelargonije (Pelargonium peltatum), muškatla uspravnog rasta (Pelargonium zonale) i sobna muškatla (Pelargonium grandiflorum) donose mnoštvo boja u žardinjere, obične i viseće saksije. Neke sorte, na primer, one uspravnog rasta iz serije „Saxonia“, svoju raskoš razvijaju i u senovitim delovima.

Mesto zaštićeno od kiše preporučljivo je za sorte s krupnim cvetovima da oni ne bi upili vodu. Precvetale cvetove redovno uklanjajte kod svih vrsta i sorti. Ko se pak odluči za mirisne muškatle, može da preskoči uklanjanje precvetalih cvetića jer će one svakako raskošno cvetati.

Za kraj, upoznajte se sa "Larom Zonartik" (deveta i deseta fotografija u galeriji). Hibride pod ovim imenom razvio je Australijanac Klif Blekmen u velikom odgajivačkom poduhvatu koji je trajao od 1985. do 2006. godine.

LepaiSrecna Ako volite muškatle, krajnje je vreme da upoznate "Laru Zonartik"... Reč je o jednom od novijih hibrida u brojnoj porodici omiljenih cvetnica čije vam najlepše članove predstavljamo.