Prvobitno su se gabioni upotrebljavali za osiguravanje padina prilikom gradnje puteva. U međuvremenu su žičane korpe napunjene kamenjem pronašle svoj put u bašte. Korpe postoje u različitim veličinama i varijantama i mogu biti jednostavne, širine oko 20 cm, ali i komplikovane, koje se koriste za stepenastu sadnju biljaka.

Najlepše izgledaju kamene korpe kada se kombinuju s drugim materijalima. Tako drvo gradi kontrast sa „hladnim“ kamenom i čelikom. I izborom materijala za punjenje daju se akcenti: svetli peščanik, tamni granit, ovalni obluci – rezultat je svaki put drugačiji. Ko voli malo ekskluzivniji izgled, može da napuni korpe staklenim kamenjem. Biljke tim kamenim konstrukcijama daju život: biljke penjačice mogu slobodno da rastu uz žičanu konstrukciju, a patuljaste perene da prekrivaju vrh zidica.

Poželjna mešavina materijala: žičane korpe prave se na licu mesta ili se kupuju gotove. U zavisnosti od načina izrade potreban je betonski temelj ili korito sa zbijenim izlomljenim ciglama. Dok bi izgradnju potpornih zidića i visokih slobodnih zidova trebalo prepustiti profesionalcima, pojedinačne korpe kao i sisteme za ogradu i zaštitu od pogleda s malo zanatlijskog umeća možete i sami da postavite. Pogledajte zanimljive varijacije u galeriji slika.

LepaiSrecna Kamenjem napunjene žičane korpe često se koriste kao čist građevinski element. Uz njih se lepo uklapaju ukrasne trave. Pomoću drvenih oplata zidić može da postane klupa za sedenje.