Na špaliru se ribizle najčešće gaje kao živa ograda s jednim upletenim izdankom ili sa dve ili tri grane. Prednosti su očigledne: žbunovi razvijaju dugačke grozdove s krupnim bobicama. Pored toga, znatno se smanjuje sklonost mnogih sorti ka prevremenom odbacivanju cvetova. Pri tome, na raspolaganju su vam različite sorte, a na vama je da izaberete odgovarajuću.

Omiljene baštenske sorte kao što su „Rovada“, „Red Lake“ i „Babette“ isto su tako dobre za uzgajanje na špaliru kao i žbunaste forme. Pored toga, u rasadnicima mogu da se kupe sadnice ribizle s nekoliko izdanaka. Ovo nije nikakav problem: prilikom sadnje u osnovi odsecite sve suvišne izdanke i u zavisnosti od željene forme ostavite svega jedan ili dva-tri jaka izdanka. Uvežite izdanak na žičanoj konstrukciji s najmanje tri razapete žice u visini od 60, 120 i 170 cm.

Za razliku od žbunastih ribizli, kod uzgajanja na špaliru nije poželjno da se formira više izdanaka pri zemlji. Zbog toga žbunove zasadite samo na tolikoj dubini da se početak korena nalazi ispod površine zemlje.

Kod crnih ribizli novije sorte „Ometa“, „Chereshneva“, „Tenah“ ili „Cassissima Nimue“ pogodne su za gajenje na žičanoj konstrukciji. Kod uzgajanja u špaliru plodovi su izloženiji suncu pa otuda imaju puniju aromu. Žbunovi ribizle uzgajaju se sa 8-12 glavnih izdanaka. Na špaliru uvezuje se 1-3 izdanka vertikalno tj. pod uglom od 45-60 stepeni i fiksiraju na žičanu konstrukciju.