Kao verni čitalac „Moje lepe bašte” i „Života sa cvećem”, htela bih da izrazim veliko poštovanje prema vašem radu i fantastičnim idejama koje udahnjuju život jednostavnim i običnim, naizgled beskorisnim, prostorima. Ja i moja porodica veliki smo ljubitelji cveća i svake godine uvodili smo neke novine u našu oazu mira, punu raznovrsnih neobičnih biljnih vrsta i oblika. Iz te oaze sam otišla, udajući se iz ljubavi, i sa svojim suprugom svila svoj dom u novosagrađenoj kući. Sada imam zadatak da od svog dvorišta napravim još jednu oazu, gde će moja porodica uživati (suprug, ja i devojčica od 2 god.). Ali tu mi treba vaša pomoć.

Evo nekoliko ključnih faktora:

- Dvorište ispred kuće je za sada zajedničko i izjedna. Ono bi trebalo na neki način podeliti tako da bi granica bila leva linija trenutne prilazne staze (na slici). Granicu ne treba da predstavlja neki bedem, već suptilnije razgraničenja s mogućnošću prilaza i drugom domu (ali i razgraničavanja).

- Deo koji sam slikala je naš deo dvorišta koji bi trebalo isplanirati (mi živimo na gornjem spratu).

- Lično meni problem predstavlja parkiranje 2 vozila, koja zauzimaju dosta prostora (koje bih ja radije pretvorila u zelenilo, ali...). Taj parking treba da je poluzatvoren zbog nemogućnosti gradnje garaže, tj. na neki način natkriven zbog mraza i vrućina. Može i s nekom zimzelenom puzavicom...To mi je problem br. 1.

- Nisam ljubitelj betona, i volela bih da ga svedem na najnužnije.

- S obzirom na tropsku klimu leti, mislim da bi mediteranski stil i flora bili prikladni.

- Drugi veliki problem jeste kutak za sedenje, jer zaista ne želim sebi ostaviti mogućnost sedenja samo na terasi kuće (gornji sprat) gde se u letnjim mesecima i ne može sediti zbog velikih vrućina. Jako mi se sviđaju pergole (ne mogu tačno da se setim naziva; mislim uglavnom oddrveta napravljene grede iznad kutaka za sedenje i obrasle lozom ili nekom ukrasnom puzavicom) kao mesta za sedenje, ali mi suprug kaže, zbog toga što planiramo ogradu od inoksa (na terasi i stepenicama), da se ne uklapaju stilovi...

- Treća bitna stvar jeste da uzani prostor pored kuće, s južne strane (na slici), uopšte ne umem da iskoristim! Možda bi tu bilo idealno da se napravi nešto za sedenje, ali ako se uzme u obzir da su tu prozori dnevnog boravka i kuhinje, i da bi bilo neukusno pozvati prijatelje, a šaputati da ne bismo nekom drugom narušili mir...
Za parking je usko i nepraktično jer bi jedno vozilo uvek moralo biti zagrađeno od drugog, pa ako treba negde „da se skokne”, to bi stvaralo dodatne komplikacije.

Tatjana Čurović

Pročitala sam vaše neuobičajno emotivno pismo u kome se sagledava i velika ljubav prema zelenilu. Pokušala sam da dam odgovor na sva postavljena pitanja koja vas muče. Da pođemo od onog koje vam je bilo najteže, a to je parkiranje dva auta. Smatram da im je mesto koje sam odabrala najbolje, jer je odmah uz put.

Iznad njih postavite pergolu, a preko nje zimzelenu puzavicu ampelopsis i eto rešenja. Što se tiče mesta za sedenje, ja bih vam predložila taj ugao, jer je on nekako povučen od svih pogleda, a odatle su lepe zelene vizure na sve strane. S druge strane, vrlo vam je zgodno za iznošenje posluženja jer je uz stepenište. Lepo je sedeti i ispod lipe (sveto drvo Starih Slovena), pa sam vam tu stavila klupu. Od cveća dominiraju ruže koje cvetaju celog vegetacionog perioda, ali sam dodala i sezonsko cveće i perene.

Dragana Tucović-Baranac, dipl. pejz. arh.

Puzavica i pergola za skriveni kutak
LepaiSrecna 

Legenda

Četinarsko drveće:

1. Picea pungens „glauca” (srebrna smrča)

2. Chamaecyparis lawsoniana (pačempres)

3. Picea omorica (Pančićeva omorika)

Lišićarsko drveće:

4. Tilia argentea (srebrnolisna lipa)

5. Prunus pissardii „atropurpurea”(crvenolisna šljiva)

Zimzeleno šiblje:

6. Pyracantha coccinea (crvene bobice, vatreni trn)

6a. Pyracantha coccinea (žute bobice)

7. Prunus laurocerasus „variegata”(lovor-višnja šarenih listova)

8. Mahonia aquifolium (mahonija)

9. Aucuba japonica (aukuba)

Listopadno šiblje:

10. Hibiscus syriacus (sirijska ruža)

11. Cornus alba „sibirica”(sibirski dren)

12. Rhus tifina (ruj)

13. Berberis thunbergii „atropurpurea” (crvenolisni berberis)

14. Spirea wanhoutei (spirea)

15. Kerria japonica (kerija)

Puzavice:

16. Ampelopsis

Rp – ruža puzavica
y – juka
Rs – ruže stablašice
R – parkovske ruže (Rosa floribunda)
p – perene
sc – sezonsko cveće

LepaiSrecna Ukoliko želite da vaša bašta bude mesto gde ćete moći da se izolujete od svih nepoželjnih pogleda i buke u okruženju, zimzelena puzavica i neka šarmantna pergola pružiće vam oazu netaknutog mira, zdravog okruženja i raskošne zelene vizure.