Poštovana redakcijo i gospodjo Baranac,

Već odavno čitam časopis "Moja lepa bašta” i zadovoljna sam što sam pronašla list koji me oduševljava, a pogotovo vaši saveti. Šaljem vam skicu s molbom da mi predložite rešenje, proširenje vrta.

Obožavam hortikulturu, a uredjenjem vrta bavim se već 20 godina.  Molim vas za mišljenje: da li vatreni trn da premestim na deo gde je bio povrtnjak, a na njegovo mesto da posadim još niskih ruža ili da ostavim tako, pošto je to ulaz u kuću i deluje reprezentativno.

Srdačni pozdrav
Novka Nenadić, Kać

Draga Novka,

Vi ste apsolutni primer velikog ljubitelja biljaka. I u ovom momentu Vama verovatno mnogi zavide na lepoti vrta oko Vaše kuće. Ono što je lepo istaći jeste i činjenica da je i zelena površina na ulici, izmedju trotoara i ulice, takodje uredjena. I po tome ste sigurno zapaženi.

Očigledni ste ljubitelj ruža, jer one dominiraju Vašim vrtom. Ima tu i hortenzija i zumbula i lala i irisa i bergenija i forzicije i ribizli i voća. Ono što posebno govori o Vašoj brižnosti kad je vrt u pitanju, jeste šimšir kupasto i okruglo šišan.

Pokušala sam da u osnovnim crtama prenesem Vaše postojeće stanje u ovom brižno formiranom vrtu (površine od I – V), kako bi sa jedne strane naši čitaoci videli Vaš trud i osetili Vašu ljubav, a sa druge strane da Vam odgovorim na postavljena pitanja. Na prvo postavljeno pitanje da li vatreni trn da premestite u novoformiran vrt, a umesto njega na  ulaznom delu posadite ruže, odgovor je pozitivan.

U zadnjem levom uglu, s obzirom na to da želite stalnu hladovinu, posadite Ampelopsis. To je divna puzavica, posebno lepa u jesen, kada njeni listovi dobiju različite boje jeseni.

Nacrtala sam Vam svoj predlog rešenja vrta umesto povrtnjaka. To je površina VI.

Namerno je rešenje jednostavnih oblika sa dosta travnjaka, jer je ostali deo vrta pun biljaka, pa će ova jednostavnost dobrodoći kao osveženje. Lepo je sedeti pored česme, tu predlažem dva nivoa sa promenom materijala, a izmedjuu njih cveće u žardinjerama. Roštilj možete sazidati u gornjem levom uglu površine pod brojem IV, blizu pomoćnog objekta.

Na kraju, odnegovanu magnoliju posadite na centralno mesto, na sredinu IV površine, pa ćete u njoj uživati kad u aprilu i maju izađete na terasu.

Na pitanja odgovara: Dragana Tucović-Baranac, dipl. pejz. arh.

Legenda:

Postojeće stanje: površine obeležene od I do V popunjene su cvećem, ružama, šibljem i voćem.
Novoprojektovano stanje:
Četinarsko drveće:
1. Picea pungens "glauca" (srebrna smrča), 2. Picea omorica (omorika),
3. Juniperus squarocket
Lišćarsko drveće:
4. Tilia argentea (srebrna lipa), 5.Prunus pissardii "atropurpurea" (crvenolisna šljiva).
Četinarsko šiblje:
6. Juniperus horizontalis.
Puzavica
7. Ampelopsis
Cveće:
SC. Sezonsko cveće
P. Perene