Zaista je čudno je što se ova divna rambler ruža Gizlen D’Feligond (Ghislaine de Féligonde) ne gaji češće.

Ona ima lišće poput paprati, i ističe se od svih ostalih ramblera zbog svog stalnog cvetanja. Nije je teško uzgajati jer je otporna na bolesti i može da raste i na lošijem zemljištu, a jedna je od retkih ruža koja može živeti u senci.

PROČITAJTE JOŠ: Zaštita ruža od štetočina: prirodno prskanje protiv vaši, ružine ose i pauka (3 RECEPTA)

Od juna pa nadalje, njeni grozdovi pupoljaka u boji kajsije otvaraju se u pomalo razbarušene cvetove, a boja im postaje intenzivnija i prelazi u boju breskve kako jesen dolazi. U tom letnjem periodu, njeni cvetovi privlače pčele i leptire, a u jesen formira dekorativne plodove koji privlače ptice. Ona, kao i sve penjačice, divljim pticama pruža dobro skrovište i mesto za gnezdo.

Interesantno je što nove pupoljke formira čak i u decembru, uprkos tome što joj vremenski uslovi ne dozvoljavaju da procveta.

Može dostići visinu i do četiri metra, pa je pogodna za uzgajanje uz zid ili rešetke, ali je možete uzgajati i kao veliki žbun.

PROČITAJTE JOŠ: Pogledajte čudesnu cvetnu kupolu od ruža puzavica

Gizlen D’Feligond (Ghislaine de Féligonde) je početkom dvadesetog veka stvojio uzgajivač ruža Judžin Turbat, i kada je prvi put predstavio dobila je sertifikat za vrednost, na njegovo veliko iznenađenje.

Ona tada još uvek nije imala ime, ali Judžinov sin Marsel je kasnije ispričao jednu jako lepu legednu o tome kako je ona dobila ime.

PROČITAJTE JOŠ: Letnja kuhinja i trpezarija u bašti: Kako da uredite mesto za uživanje na otvorenom

“Mladi oficir, Grof D’Feligond, bio je opasno ranjen u borbi i ležao je bespomoćan između dve suprotne strane. Njegova žena Gizlen čuvši za ovo, iskrala se pod okriljem noći, našla ga, izvukla iz opasnosti i brinula o njemu dok se nije oporavio. Kada je gospodin Turbat čuo priču o ovoj herioni odlučio je da svojoj novoj ruži da ime baš po njoj.”

Međutim, koliko god ova priča zvučala romantično i divno, to je sve što ona jeste - samo priča. Naime, Gizlen D’Feligond je bila oficirova ćerka, koja je u vreme II Svetskog rata imala svega dve godine, pa nije moguće da je spasila svog oca iz rata.

Kasnije se od njene ćerke moglo čuti da je grof D’Feligond zaista bio teško ranjen tokom rata, ali da je nemoguće da su ga ćerka ili žena spasile. 

SVE SLIKE POGLEDAJTE U FOTO-GALERIJI!

Tekst: B. Đ.

Izvor:Lisa / Moja Lepa Bašta

LepaiSrecna Gizlen D'Feligond (Ghislaine de Féligonde) je divna rambler ruža koja se može uzgajati na siromašnom zemljištu, a otporna je na bolesti i dugo cveta.