Ako želite da imate lep vrt, osim cveća, žive ograde i žbunja, obavezno posadite makar jedno drvo koje će zahvaljujući izgledu i veličini upotpuniti sliku. Prilikom izbora morate poštovati sledeće kriterijume:

Veličina drveta (visina i širina krošnje) treba da bude srazmerna veličini vrta.

Prilikom izbora mesta za sadnju vodite računa koliki je njegov godišnji prirast.

Tip korena jedna je od važnijih karakteristika drveća. Ukoliko ispod drveta želite da posadite perene, ili niže žbunje, ne bi trebalo da odaberete drvo sa plitkim korenovim sistemom, jer brzo isušuje površinski sloj zemljišta i otežava rast i razvoj drugih biljaka. Takođe, takvo drvo može da deformiše popločane površine u blizini.

PROČITAJTE JOŠ: Paulovnija: carsko drvo koje stvara obilje kiseonika

Glog je idealno drvo za prednju baštu, jer ne raste mnogo u visinu (do pet metara). Ima dubok i ne previše razgranat koren. Cvetovi bele, ili pink boje pojavljuju se u maju i junu. Plodovi gloga mame mnoge ptice u bašti. Odgovara mu sunčani, ili polusenoviti položaj i lako, dobro drenirano zemljište. Mane su mu što je podložan napadu plamenjače.

GLOG, MAGNOLIJA ILI KATALPA: Kako da izaberete najlepše drvo za svoj vrt
LepaiSrecna 

Magnolija raste u visinu do tri metra. Cveta od maja do juna sa 12 cm dugačkim, crvenkastim, a sa unutrašnje strane svetlocrvenim cvetovima. Odgovara joj sunčani položaj, mesto zaštićeno od vetra i kisela zemljišta. Pogodna za sadnju u manje vrtove. Otporna je na bolesti i štetočine i obrazuje veliku krošnju.

PROČITAJTE JOŠ: Kraljica proleća: kako da gajite magnoliju

GLOG, MAGNOLIJA ILI KATALPA: Kako da izaberete najlepše drvo za svoj vrt
LepaiSrecna 

Katalpa, ili kako je još zovu indijanski pasulj, ili cigaraš, vodi poreklo sa jugoistoka Severne Amerike. Ovo listopadno drvo, okrugle široke krošnje, sa gusto raspoređenim granama, može da izraste u visinu od pet do 15 metara. Stablo je krivudavo i grana se vrlo nisko. Kora debla je tanka, uzdužno ispucala što je posebno čini interesantnom.

PROČITAJTE JOŠ: Magnolija, muškatle i letnjikovac: salaš za uživanje Nataše Bekvalac (FOTO + VIDEO)

GLOG, MAGNOLIJA ILI KATALPA: Kako da izaberete najlepše drvo za svoj vrt
LepaiSrecna 

Listovi srcolikog oblika 15-30 cm dugi, na naličju su dlakavi, a u jesen poprimaju sjajnu žutu boju. Cvetovi su krupni, bele boje, sakupljeni u duge metličaste cvasti i podsećaju na cvet orhideje. Katalpa cveta tokom jula. Odgovara joj vlažna, dobro propusna zemlja i osunčan položaj. Za manje bašte preporučuje se varijetet nana, visine do pet metara. Može da živi 100 godina.

Tekst: Ivana Čolović

Izvor: Novosti