Fasada ove velike kuće sasvim je obična, bez ijednog arhitektonskog ukrasa. Ali kada se pogleda u završnoj formi, sa cvećem, ona svakako privlači pogled, pa se može konstatovati da zelenilo i cveće ne samo nam služe za uživanje već umnogome ulepšavaju fasade, pogotovo njihove neugledne delove.

Međutim, kad je veća kuća u pitanju, posebno treba voditi računa da se ne ode u kičeraj koji se, nažalost, javlja i u pejzažnoj arhitekturi. Zato se isti biljni materijal koristi u prednjoj leji, na balustradi, terasi i uz gelender (stepenice), jer će tako sve delovati skladno i ukusno. Pored toga, kao i u svakom pejzažnom rešenju, treba voditi računa da su ozelenjene površine u svako doba vegetacionog perioda lepe.

Najviše biljaka ima u prednjoj bašti a one se ponavljaju na ostalim površinama. Poslednje decenije lepo uređen vrt gotovo se ne može zamisliti bez nekog četinara ili zimzelene biljke orezane na poseban način. Prednjači šimšir, ali u ovom slučaju to su spiralno oblikovane tuje, koje su zaista lepe cele godine. Zanimljiva je vijugava površina pod rizlom u centru, na koju je smešten ligeštul.

Spiralne tuje krase i dve žardinjere ispred prizemnog dela i jednu na balustradi. U prednjoj bašti u rano proleće procvetaju lale, crvene i narandžaste. Od maja tu je šumska vila belih cvetica, kojoj se pridružuju engleske i patuljaste ruže u ružičastoj i narandžastoj boji.

One cvetaju sve do mrazeva. Od juna cveta bela patuljasta lavanda, a od jula visoka. Uz njih je prekrasna ukrasna trava (penisetum), koja je s ružama tu do jeseni. U žardinjerama su ruže, patuljasta lavanda i divna šarena, polupuzava biljka - tamjanika, koja zaklanja veći deo zidova i istovremeno ih ukrašava.

U galeriji pogledajte skice i listu biljka predložene bašte.

Dragana Tucović Baranac,
pejzažni arhitekta

LepaiSrecna Jednu običnu fasadu cveće može da pretvori u nezaboravnu sliku koja će i vas i goste dočekivati svakoga dana i donositi vam osmeh na lice! Evo saveta pejzažnog arhitekte kako da to učinite...