Kada se pogleda predlog pejzažnog rešenja ove bašte, može se reći da je ono potpuno odgovorilo na projektni zadatak dobijen od vlasnika koji želi vrt sa romantičnim elementima, vizuelno različit od komšijskih.

Ova bašta je već na prvi pogled atraktivna upravo po obliku. Ovako krivudavo spiralna kao „puževa kućica“ zaista predstavlja kuriozitet. Po sredini je trava za gaženje umesto staze, što deluje jako lepo. Krivudava leja, levo, oivičena je besprekorno orezanim šimširom visine oko 30 cm. Potpuno je ispunjena biljkama kao i ova sa desne strane, s tim što granicu sa travnjakom ovde pravi potočic, što je izuzetno lepo. Izabrano je i veće kamenje kako bi voda, preskakakjući ga, što lepše žuborila.

 A u završnici kružnog oblika, u koju se stiže ispod luka obraslog belom ružom puzavicom, nalazi se mesto za sedenje od leje odeljeno takođe izvanredno orezanim šimširom. Napravljen je i mali plato u odnosu na travnjak. A kako je u neposrednoj blizini potok (reverzibilan – na pumpu), koji žuborom samo doprinosi uživanju, zasigurno je izabrano najlepše mesto. Ova bašta dugačka 15 metara, a široka svega 7, što nije pogodan oblik za uređenje, dokazuje da ako se upotrebe mašta i znanje sve može izgledati izuzetno lepo.

Četiri japanska cvetna drena na neki način su centralne biljke, posebno tokom juna i jula kada imaju izuzetno dekorativne brakteje. Lišće im je oivičeno belom trakom. Vrlo je zanimljiv i šib pijeris koji u proleće cveta zvonastim belim cvetovima, čiji listovi prilikom izbijanja imaju vatrenocrvenu boju. Ostale biljke su u lepim nežnim tonovima, ali je bela ipak dominantna. Posebno su lepe bele kamenike uz potočić. I tu je ugodno cele godine. Jer tek što u aprilu precvetaju lale, u maju i junu vec stižu ruže. Uz njih cveta raskošni digitalis, sitni virak, bela nepeta, plava trava.

U galeriji pogledajte skice predložene bašte.

Dragana Tucović Baranac,
pejzažni arhitekta 

LepaiSrecna Izvanredno, originalno rešenje za ovu baštu pretvoriće i vašu oazu u nezaboravno mesto... ono mesto o kojem će prijatelji i gosti pričati sa oduševljenjem i nostalgijom čim krenu kući od vas...