Ljubičasta ukrasna detelina potiče iz porodice Oksalisa (Oxalis triangularis) a svojim lepim i nežnim listovima i cvetovima osvaja i krasi sve više domova. Međutim, nije samo odličan izbor za prozore i kuće, već i terase i dvorišta.

Potiče iz Brazila, a njeni tamnoljubičasti cvetovi se zatvaraju tokom noći.

Kako negovati ukrasnu detelinu: Traži svetlost i vlažno zemljište. Ukoliko je gajite u spoljašnjim uslovima, obezbedite joj svetlost, ali imajte na umu da im prija temperatura oko 15 stepeni. Mogu tolerisati i veće teperature, međutim mora se voditi računa, jer ako pređe 27 listovi će klonuti i biljka neće biti sveža i lepa. Zalivanje treba biti oskudno, što znači malom količinom vode s vremena na vreme.

Razmnožavanje: Ukrasna detelina raste iz lukovica i razmnožava se njihom deobom. Kao i ostale lukovice, i ova detelina ima periode mirovanja, a na kraju takvog perioda možete da izvadite lukovicu iz zemlje, odvojite bočne čenove i da ih zasadite u odgovarajuću zemlju pa ćete dobiti nove biljke.

Kako da napravite prirodno đubrivo za biljke od kore banane

Biljke su otporne na bolesti, a od štetočina imamo čestu pojavu biljnih vaši. Oxalis se može držati kao pojedinačna sobna biljka ali se može saditi u većim korpicama ili žardinjerama zajedno sa nekim drugim cvećem kao što su begonije.

Koje sobne biljke možete da držite u kupatilu

Budući da se radi o detelini i da se smatra da ove biljke sa četiri lista donose sreću, možemo zaključiti da sa prelepom  ukrasnom detelinom nikako ne možete pogrešiti.