Ukrasni ljiljan (Agapanthus) kod nas nije baš rasprostranjena biljka. Koje su specifičnosti i karakteristike zbog kojih bi trebalo imati ovu biljku?

Mene posebno fasciniraju loptaste forme cvasti, koje se nalaze na dugim i tankim stabljikama. Na jednoj štitastoj cvasti nalazi se i do 100 pojedinačnih cvetova, a ponekad i više.

Koje su sorte pogodne za balkon i terasu? 

Za balkon i terasu pogodne su one sorte koje možete da uzgajate u saksijama. Tu spada, npr. Agapanthus africanus koji dostiže visinu od 40 do 60 centimetara i formira plavoljubičaste cvetne lopte. I A. praecox je pogodan za uzgajanje u saksijama. Njegovi tamnoplavii svetloplavi cvetovi nalaze se na stabljikama dugim i do 1,2 metra. Obe sorte su zimzelene. Drugačije je sa A. campanulatusom. Ovaj ukrasni ljiljan je visok oko pola metra i u jesen se suši. Njegovi cvetovi su beli ili svetloplavi.

Na šta bi trebalo obratiti pažnju prilikom nege?

Tokom letnjih meseci ovu biljku trebalo bi obilno da zalivate. Zimi zalivanje redukujte. Zimzelene sorte kao što su A. africanus i A. praecox trebalo bi da umerenije zalivate. Kod sorti koje odbacuju listove trebalo bi sasvim da smanjite zalivanje tokom faze mirovanja.

Koje su najčešće greške prilikom uzgajanja?

Ukrasni ljiljan zimi je često na pretoplom mestu. Isto tako biljka se nepravilno zaliva. Uzgajivajači često sade ovu biljku u veće saksije nego što je potrebno,što remeti njen rast i cvetanje.

Koliko često i sa  čim bi trebalo da đubrimo ukrasni ljiljan?

Biljke prihranjujem đubrivom sa produženim dejstvom, koje može da deluje od 8 do 10 nedelja. Ono je naročito važno u periodu vegetacije od aprila do kraja avgusta.

Kako prezimljava ova biljka?

Ukrasni ljiljan sa saksijom trebalo bi uneti u zaštićenu prostoriju na temperaturu od 5 do 10 stepeni. Međutim, ukrasni ljiljan koji odbacuje lišće (Headbourne Hybrids) moguće je sačuvati od izmrzavanja ukoliko prethodno saksiju izolujete od mraza (npr. novinskom hartijom) i ostavite na zaštićeno mesto na terasi.