Rascvetana letnja poljana, leje prepune nevena, zelene salate ili paradajza – raznovrsnost biljaka čini baštu iz godine u godinu zanimljivom na poseban način. Početak ovog života leži u semenu koje se formira posle oprašivanja. Seme obično raznose insekti ili vetar, tako da i susedne po vršine sledeće godine prekrije raskošno cveće. Jedini nedostatak: mesto na kom se pojavi nova biljka često nije baš ono koje biste vi odabrali. Plansko presađivanje može da bude prva pomoć. Najbolje je da sakupite zrelo seme odabranih biljaka da biste ga dogodine posejali u lejama i saksijama ili na livadi.

Sakupljanje semena može da počne čim biljka precveta ili se osuši. Kod vrsta s letećim semenom, onim koje raznosi vetar ili se poput erupcije oslobađa pucanjem čaure, već sada bi trebalo preko ploda da stavite pamučne ili papirne kesice. Tako ćete izbeći neželjeno širenje, a seme ćete zaštititi od gladnih ptica i drugih životinja. Da seme ne bi trulilo, trebalo bi da počnete da ga skupljate kada je suvo vreme.

Za čuvanje su najpodesnije neprovidne papirne kesice ili – ukoliko ste ih sačuvali – stare, crne kutijice za negativ filma. Papirne kesice držite na suvom mestu, jer njihov sadržaj može da upije vlagu i proklija pre vremena. Ukoliko seme pre nego što ga upakujete u papirne kesice dobro prosušite na pamučnoj krpi ili na papiru, ono može da traje, zavisno od vrste, i do tri godine. Koje godišnje doba je najbolje za setvu, zavisi od biljke. Vrste čije seme klija na niskoj temperaturi, mak i ljutić, mogu da se zaseju u jesen, a ostale biljke u proleće. Da se seme ne bi izmešalo, na kesicama napišite naziv biljke i datum sakupljanja.

Jednostavna pomoćna sredstva, kao što su makaze, papirne kesice i činijice, dovoljna su da se sakupi seme maka, crnike, ukrasnog pasulja, komoraca i ruže.

Seme ljutića (Aquilegia) trebalo bi sakupljati tek kada se osuše cvetne stabljike. Odsecite caure zajedno sa stabljikom i udarite o unutrašnju stranu posudice tako da ispadne tamno seme. Ljutić se seje u jesen jer mu je za klijanje potrebna niska temperatura. Plavi jedić (Aconitum napellus) je otrovan. Zbog toga suve ljuske protresite u rukavicama da bi ispalo seme. Ostavite da se seme još malo prosuši i sipajte ga u papirne kesice. Višegodišnji klematis (Clematis recta) formira paperjaste semene čaurice. Izvadite seme i ostavite ga da se suši. Seme nevena (Calendula officinalis) čim cvet precveta, možete da sakupite direktno ako tresete stabljiku ili ako odsečete celu cvast. Na kraju seme sipajte u kesice i na njima ispišite naziv biljke.