Jedna od onih biljaka koje obično preživljavaju sve epohe i stilove je starinski, večiti jorgovan. Mirišljavi i prelepi cvetovi raduju nas početkom maja, ali čim se sezona cvetanja završi valja misliti i na budućnost ove biljke. U velikoj meri, orezivanje zavisi od vas - od toga da li vam zaklanja neki lep ili ružan vidik, da li biste hteli da smanjite površinu koju baca u senku i da zasadite još neko cveće u blizini.

Međutim, treba imati u vidu da će orezivanje prijati i samoj biljci, jer kako godine prolaze tako se kod tzv. "duplog" jorgovana cvetovi smanjuju, a i manji ih je broj na stablu. Najviše cvetova otvara se na granama koje nisu starije od pet do šest godina.

Treba proveriti i da li ima novih izdanaka uz sam koren biljke jer oni nepotrebno troše snagu. Ove izdanke odstranite sve do zemlje, a u stablu ostavite dovoljan razmak između većih grana da bi uživale u jednakoj količini svetlosti. Ako vaš jorgovan nije orezivan duže vreme, ne oklevajte - prijaće mu radikalna rezidba. Precvetale cvasti takođe treba ukloniti, i to rezom u samoj osnovi drške.