Poštovana redakcijo,

Veliki pozdrav od vašeg redovnog čitaoca i pretplatnika. Moj problem je vezan za viseće muškatle (Pelargonium–Reltatum–Hybrida) „Mille de Paris”.

Zahvatila ih je neka bolest koja se progresivno širi s biljke na biljku, pri čemu zahvata bukvalno svaki list jedne biljke i izaziva sušenje. Bolest se manifestuje pojavom sitnih svetlobraon tačkica na poledjini lista, prvo oko drške lista, i širi se duž „krvotoka” lista. Tretirao sam ih Folicurom, ali ne vidim napredak, jer i dalje se pojavljuju mladi listići na vrhu biljke sa istim simptomima.

Prilažem vam i uzorak lista u nadi da ćete lakše prepoznati o čemu je reč i odgovoriti mi što pre kako da ovoj bolesti stanem na put.

Unapred zahvalan M. Vučić

Poštovani gospodine Vučiću,

Na osnovu simptoma koje ste nam opisali najverovatnije se radi o bakterijskoj pegavosti lista. U tom slučaju je potrebno odstraniti obolele listove, a jače napadnute biljke počupati. Prilikom zalivanja ne kvasiti listove. Biljke prihranjivati djubrivima sa povećanim sadržajem kalijuma i kalcijuma (Wuhal Calcium) i prskati strepomicinom.

Suzana Kljajić, dipl. inženjer poljoprivrede za zaštitu  bilja
(fitopatolog Garden centra)