Jelena Filipović, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i zaposlena u beogradskoj firmi „Beovrt”, odgovara na pitanja u vezi s gajenjem hlorofituma.

Pitanje: Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine hlorofituma?
Odgovor: Biljka bi trebalo da odaje utisak svežine; supstrat održavajte umereno vlažnim. Ova biljka je apsolutno u modi, pogotovo u ukrasnoj saksiji. Aktuelna je nova sorta “Bonnie” sa kratkim kovrdžavim listovima.

Pitanje: Najčešće greške u uzgajanju?
Odgovor: 1. Vlaga: mesnati koren truli, a listovi gube intenzivnu boju. 2. Malo vode: vrhovi lista postaju braon i odumiru. 3. Oskudno djubrenje: biljka gubi boju, prestaje da raste i lako je napadaju štetočine.

Pitanje: Hlorofitum navodno pročišćava vazduh?
Odgovor: Hlorofitum je jedan od najefikasnijih zelenih pročišaivača vazduha. Jedna biljka je dovoljna za oko 10 m2.

Pitanje: Zašto neke nove sorte ne obrazuju mlade izdanke?
Odgovor: One su tako uzgajane da podmladak koji ostaje nizak može da se proda kao mlada biljka. Ali, naša posmatranja su pokazala da neke starije biljke ipak obrazuju mladice.

Pitanje: Tri najvažnija saveta za negu?
Odgovor: 1. Supstrat ne sme da se isuši. Zalivajte biljku običnom vodom sa česme i uklonite višak vode od zalivanja. 2. Od marta do septembra prihranjujte biljku jednom nedeljno, od oktobra do februara jednom mesečno, i to tečnim djubrivom. 3. Vazduh mora biti vlažan. Ako je vazduh suv, orošavajte biljku vodom koja je siromašna krečnjakom.