Većina vrsta bambusa podnosi temperature daleko ispod nula stepeni. Ipak, kao i kod drugih zimzelenih biljaka, zimi postoji opasnost od oštećenja zbog nedostatka vode. Ako je zemlja smrznuta, a često duvaju suvi vetrovi i ima dosta zimskog sunca, dolazi do jakog isparavanja. Nedostatak vode može da uzrokuje oštećenja na listovima, stabljikama i korenu.

Osušeni listovi i stabljike po pravilu se u proleće zamenjuju novim izdancima, ali su oštećenja na korenu, pre svega kod bambusa, mogu da dovedu do propadanja cele biljke.

To možete da sprečite tako što ćete biljku zalivati u periodu kada nema mraza. Zaštitite mlade biljke u leji slojem lišća debljine oko 30 cm koji ćete prekriti granama smrče. Kao alternativu možete da postavite žičanu mrežu kružno oko bambusa, pa taj prsten ispunite lišćem. Bambus u saksiji najbolje će prezimiti na mestu na terasi koje je zaštićeno od vetra. Obavijte ga nekim zaštitnim materijalom kao što je asura. Saksiju postavite na ploču od stiropora i po mrazu zalivajte mlakom vodom.