Truljenje cvetova (Sclerotinia camelliae) mogu da izazovu različite gljivice. Zato omogućite brzo sušenje biljaka i dobru provetrenost. Formiranje cveta kod kamelije može godinama da izostane. Od hemijskih preparata mogu da se koriste fungicidi („ronilan”, „switch”, „score”). Uzrok: Suviše niske temperature u vreme formiranja cvetnih pupoljaka leti. Ako izumiru izdanci i listovi, često je uzrok gljivica koja živi u saksiji Glomerella cingulata i koja izaziva bolesti sprovodnih sudova (Lenticela).

Uklonite sve napadnute delove da biste izbegli širenje gljivice. Orezujte grane, a posle toga premažite rane fungicidima na bazi bakra. Često se na naličju lista pojave plutaste izrasline nalik bradavicama koje izaziva gljiva Exbasidium camelliae. One se obrazuju u periodu s malo svetlosti i ako biljke stoje na suviše vlažnom mestu. Lišće i stablo odebljaju i ta zadebljanja se nazivaju gale. Kod slabijeg napada one se skidaju mehanički, a preventivno se suzbijaju prskanjem preparatima „cineb”, „antracol”, „dithan”.

Savet stručnjaka

Protiv vunastih vaši (Pseudococcidae) na biljkama u saksijama pomaže okvašivač „silwet”. On se koristi tako što se pomeša 5 ml preparata sa 10 l vode. BIljka se uroni u rastvor, malo zadrži i onda ostavi da se ocedi višak. Za suzbijanje vunastih vaši može da se koristi i preparat „prestige” (1 ml na 1 l vode). Biljke se zalivaju ovim rastvorom na 15 dana. Dovoljna su dva ovakva tretmana. S lišća se vaši uklanjaju štapićima za uši natopljenim u alkohol.

Priredila: Suzana Kljajić, dipl. inženjer poljoprivrede za zaštitu bilja (fitopatolog Garden centra)